Ines Nerina
Uncategorized

Glicemii stabile în farfuria de Crăciun

In contextul unui Crăciun dulce m-am gândit să vă arăt și vouă cum se calculează carbohidrații din sarmale, cozonac și alte dulciuri de pe masa de sărbători. Vă încurajez să vă faceți poftele, să experimentați culinar, dar nu uitați de porții și moderație.

Când am dubii legat de numărul de carbohidrați al unui preparat mai complex, cum ar fi sarmalele, mă uit pe internet să adun informații. Site-ul care îmi inspira încredere și pe care intru mereu e http://calorii.oneden.com/ . Nu știu cine îl administrează, dar îmi place că acolo găsesc aproape orice aliment sau preparat mai dubios și am lista de valori nutriționale.

  1. Sarmalele!

Cu siguranță sarmalele sunt în meniul de Crăciun la fiecare masă. Vegetariene sau clasice, sarmalele tot cresc glicemia pentru că ingredientul principal este orezul. Orezul este un aliment bogat în carbohidrați=glucide=zahăr care este responsabil cu creșterea glicemiei. 1 gram de zahăr (glucide/carbo) crește glicemia cu 5 mg/dl. Chiar dacă mâncăm orez sau dulciuri, ambele vor crește la fel glicemia pentru că ambele conțin acest macronutrient: carbohidrați!

Așadar, principalul aliment de sărbători pe care trebuie să îl analizăm este sarmaua! Fără să cunoști noțiuni de nutriție sau gastronomie, știi că sarmalele au orez, carne și varză, iar orezul este ingredientul în proporția cea mai mare. Ca atare, aflăm că este singurul ingredient responsabil cu creșterea glicemiei. (și proteinele sau grăsimile au un impact, dar amprenta pe glicemiei este atât de mică, încât nu merită efortul să le luăm în considerare la calcule).

CUM CALCULĂM SARMALELE?

Rețineți că valorile nutriționale diferă în funcție de compoziția și dimensiunea sarmalei, dar în general se poate face un calcul ochiometric. 100 de grame de sarmale = aprox. 10-20 grame de carbohidrați.

1 sarma = 25 grame (greutate) = aprox 5 grame de carbohidrați (1 gram de carbohidrați crește glicemia cu 5 mg/dl)

M-am jucat cu cântarul de bucătărie și am observat că o sărmăluță cântărește cam 25 grame. Consider că o porție de 4 sarmale este suficientă pentru un adult cu diabet, având în vedere că glicemia crește în fața preparatelor tradiționale bogate în carbohidrați.

Puteți să faceți calcule foarte precise dacă gătiți acasă sarmalele și, bineînțeles, dacă decideți să faceți asta. Calculați câte grame de carbo are fiecare preparat adăugat (orez, bulgur, morcov) și ulterior aflați câte grame conține fiecare porție. Sau puteți să fiți un pic mai relaxat și să luați preparatul finit ca atare, estimând numărul de carbohidrați. Scopul este ca persoana cu diabet să ajungă la acea relaxare și capacitate de a putea estima corect mâncarea, fără să cântărească toate preparatele înainte de gătire sau după. Dar dacă te afli la primul Crăciun cu diabet și încă nu ești stăpân pe cunoștințele tale despre valorile nutriționale, apelează la calculele riguroase și „băbești”. 

Crăciunul este blând și cu persoanele cu diabet pentru că noi știm cum să calculăm preparatele tradiționale și să ajustăm tratamentul!

puteți urmări pe canalul de Youtube un video despre cum calculăm preparatele de Crăciun

You Might Also Like...