În perioada 4-6 iunie 2021, asociațiile Ascotid Mureș, Sports&Diabetes și Type 1 Dreamers au organizat Forumul Asociațiilor de Diabet. La eveniment au participat membri ai asociațiilor de diabet din România din diverse zone ale țării, precum Reșița, Tg. Mureș, Cluj, Constanța, București, Iași, fapt pentru care evenimentul s-a desfășurat pe raza județului Vâlcea.
1 din 10 români suferă de diabet, iar pornind de la această realitate asociațiile de pacienți au un rol esențial în sprijinirea comunității. Cum un astfel de forum nu a mai fost organizat de 5 ani, iar faptul că anul 2020 a venit cu provocări care au împiedicat revederea membrilor în format fizic, considerăm că stadiul în care ne aflăm azi din perspectiva gestionării pandemiei este unul prielnic pentru a ajuta comunitatea asociațiilor pacienților cu diabet să reia legătura într-un mod încurajator pentru perioada care urmează.
Programul a fost structurat pe parcursul a 3 zile, în care au avut loc whorkshop-uri pe teme diferite prezentate de jurnaliști, avocați, medici și reprezentanți activi ai asociațiilor de pacienți (APAA, COPAC).
Având în vedere că reprezentarea pacienților cu diabet din România suferă, ne-am propus să dezbatem împreună cu cei 30 de membri ai asociațiilor pacienților cu diabet din România subiecte precum:
- Identificarea problemelor pacienților
- Reprezentarea intereselor pacienților la nivel de minister, casa de asigurări, instituții publice;
- Despre Programul Național de Diabet, tratamente și tehnologiile moderne;
- Cum se aprobă medicamentele și dispozitivele medicale;
- Circuitul pacientului cronic în sistemul de sănătate;
- Strategii de comunicare;
- Problemele cu care se confruntă asociațiile depacienți privind finanțarea și voluntariatul;
- Promovarea în online a activității asociațiilor de pacienți.
Participanții au subliniat importanța creării unei relații solide între asociații. Astfel, prin transferul de bune practici, experiențe și viziuni comune, putem să oferim informații membrilor asociațiilor de pacienți noi și să-i încurajăm în a face demersuri pentru a fi acceptați ca parteneri de dialog în fața autorităților și a-și reprezenta interesele pacienților.