(ROMÂNĂ)
Am participat săptămâna aceasta la EASD (European Association of Diabetes Studies) la Barcelona. Este cea mai mare conferință destinată diabetului, fiind locul unde se întâlnesc toți oamenii din domeniu medical, de la medici, cercetători, specialiști, companii, dar și pacienți, bloggeri. Bineînțeles că mi s-au aliniat toate astrele și am putut să fiu și eu prezentă acolo.
Ceea ce mă pasionează cel mai mult din domeniu este, în mod categoric subiectul noilor tehnologii, iar acolo era locul unde puteam să aflu care sunt ultimele noutăți legate de ce device-uri au mai apărut sau se cercetează. Așa că, în rândurile ce urmează, aș vrea să vă povestesc pe larg despre senzorul de monitorizare continuă a glicemiei Eversense, senzor care se implantează sub piele și timp de 6 luni, sau mai mult, citește valorile glicemiei și le transmite pe telefon. Până aici, noutăți multe nu ar fi, întru cât acest tip de senzor este de ceva vreme pe piața din Europa, iar în România se află deja în testări pe unii pacienți cu diabet tip 1. Însă noutatea asupra căreia vreau să mă opresc este aplicația mySugr care se conectează cu senzorul și pompa simultan, creând astfel posibilitatea utilizatorului de a livra insulină fără a mai scoate pompa din buzunar.
Ce m-a fascinat la conferință în mod particular a fost dezvăluirea din spatele creării și dezvoltării unui nou concept. Am văzut efectiv primele schițele desenate cu pixul pe post-it-uri colorate, iar de acolo a pornit tot researchul în jurul aplicației. Un alt aspect pe care l-am apreciat, a fost faptul că toți care lucrau la mySugr aveau dz1, iar asta s-a văzut în implicarea și dăruirea cu care lucrau. De asemenea, s-a pus mult accentul pe a înțelege utilizatorul, nevoile lui și care este feedbackul lui. La rândul nostru, participanții de la conferință, am fost supuși la test și ni s-a cerut feedbackul. Practic, am contribuit și noi în mod direct la dezvoltarea aplicației. S-au pus în discuție și acele scenarii catastrofale și cum putem găsi soluții să evităm așa ceva. Ca de exemplu, ne-am imaginat că un copil poate să intre în posesia telefonului pacientului cu dz, să se joace cu aplicația și din greșeală să livreze insulină care poate omorî purtătorul de pompă… în acest sens s-a venit cu soluția autentificării prin amprentă, sau face recognition. Un alt scenariu ar fi următorul; ce te faci dacă trebuie să oprești pompa și ecranul telefonului este crăpat în dreptul butonului de oprire, făcând imposibilă această operațiune? Și în acest sens, s-au adus o serie de soluții. Ce vreau să subliniez aici, este că în culisele dezvoltării unui nou concept stau la bază multe ore de muncă, o echipă de oameni implicați, sute de idei și dezbateri și milioane de testări. De aceea durează mult până ce ajungem noi, pacienții, să ne putem bucura de ce se află acum în testări.
Cu siguranță senzorul implantabil este ceva ce vreau nu doar să cercetez, ci să testez la rândul meu. Mi se pare absolut incredibil de avansat acest device de monitorizare continuă a glicemiei pentru că are o serie de avantaje pe care ceilalți senzori nu îl au. În primul rând, faptul că rezistă 6 luni fără a fi nevoie să schimbi ceva la el, dar chiar și așa, transmiterul lui trebuie încărcat în fiecare zi. Un alt avantaj minunat este faptul că poți să iei o pauză de la el dacă dorești acest lucru. În sensul că, spre exemplu, dacă mergi la o nuntă și nu vrei să ai nimic atașat pe braț, poți da jos transmiterul pur și simplu și ai luat o pauză de la el. Senzorul rămâne în continuare sub piele (este un microchip de dimensiuni foarte mici), însă nu este cu nimic perturbat dacă nu mai are peste atașat transmiterul. Am întrebat la conferință utilizatorii de Eversense care sunt cele mai mari minusuri pe care le-au întâlnit la acest senzor, iar răspunsul a fost că este neplăcut că depinzi de un doctor să îl inserezi chirurgical. Spre deosebire de celelalte sisteme de monitorizare continuă a glicemiei (Medtronic, Freestyle, Dexcom), unde poți face singur inserția acasă, la Eversense nu poți fără un specialist pentru că e vorba de o operație. Chiar și așa, e doar o dată la 6 luni, sau un an, deci cumva nu este o frecvență atât de mare. Cicatricile pe care le-am văzut pe brațele utilizatorilor de Eversense nu mi s-au părut inestetice sau deranjante. Și aici, trebuie luat în considerare că de 2 ori pe ani se vor adăuga cicatrici noi. Alt lucru de pus în balanță, Eversense nu are nevoie de un parakit sau alt dispozitiv extern în afară de telefon, ceea ce e comod.
Pe scurt, mi-a plăcut ce am aflat despre acest nou dispozitiv și abia aștept să îl încerc și eu pe pielea mea. Cam atât de la Barcelona, de la conferință. Sper că v-am stârnit curiozitatea cu subiectul acesta și sper ca în viitor să revin cu un review personal.