Ines Nerina
Diabetes & Lifestyle

Insulina inhalatorie – Este bună sau nu?

În luna mai am participat în Turcia la IDF Europe Youth Leadership Camp, unde am avut ocazia să văd pentru prima dată insulina care se inhalează. Am luat-o efectiv în mână, am văzut o demonstrație despre cum se administrează și am adresat toate întrebările despre ea.  De atunci și până în prezent mi-am tot făcut researchul despre acest subiect. Aici aș vrea să fac o mică paranteză și să vă spun că unul dintre motivele pentru care noi, în calitate de reprezentați de asociații de pacienți, călătorim prin toată lumea și participăm la toate conferințele din domeniu este tocmai să aflăm despre ultimele noutăți, să le documentăm și să transmitem informațiile mai departe vouă. De aceea călătoresc atât de mult și sunt activă în evenimente și campanii de educare.

Revenind la subiectul inițial: insulina inhalabilă. CE-O MAI FI ȘI ASTA ȘI CUM FUNCȚIONEAZĂ?! Într-adevăr este ultima descoperire în domeniul administrării de insulină pentru persoanele cu diabet de tip 1 și de tip 2. Încă este în testări, ea nefiind pe piață, dar există mulți pacienți care utilizează această insulină și povestesc despre rezultatele obținute până acum. Chiar în echipa IDF Europe, unul dintre membri se afla în testări și ne-a arătat efectiv cum inhalează insulina și cum funcționează pe el, fiind ciclist profesionist cu diabet de tip 1.

Am spus-o de mai multe ori că în viața asta vreau să le testez pe toate și să documentez tot ce este posibil legat de diabet. Așa că a fost o mare bucurie pentru mine să iau parte la așa ceva. Pe internet, din păcate, circulă de multe ori știri false, vești care se propagă greșit sau chiar articole incorect documentate care nu fac altceva decât să dezinformeze. Spun asta pentru că în momentul în care am anunțat pe social media că documentez subiectul insulinei inhalatorie și că urmează o postare despre acest subiect, am primit zeci de mesaje de la voi cu știri și zvonuri atât de greșite, provenite de pe internet. De aceea spun mereu, fiți atenți de unde vă informați și pe cine credeți pentru că sunt multe capcane. Nici nu are sens să menționez ce aberații circulă pe internet legat de acest subiect și m-aș bucura ca prin această postare să fac un pic de lumină, mai ales că nu doar că am citit mult despre asta, dar am și avut ocazia să o văd în realitate și să discut cu o persoană din IDF Europe care o testează. Prin urmare, sunt liniștită că sursa informațiilor sunt corecte.

Această insulină poate fi testată de orice persoană care aplică pentru a face parte din studiu, însă nu fără acordul medicului, bineînțeles. Dacă vă surâde idee, vă invit să aruncați un ochi pe site-ul oficial https://www.afrezza.com/how-to-get-afrezza. Nu este recomandată celor care au probleme cu plămânii, astm sau boli pulmonare. Iar aici cred că de aici vin primele întrebări despre această insulină care se inhalează:

Ce este această insulină care se inhalează ?

Afrezza este numele primei insuline care se administrează pe cale orală, fiind inhalată în plămâni și care ajută la controlul glicemiei în contextul diabetului de tip 1 și de tip 2.

Ea are acțiune rapidă și nu poate ține locul insulinei cu acțiune lentă.

Nu se știe încă dacă este recomandată celor care fumează sau care au renunțat la fumat în ultimele 6 luni.

Nu se știe dacă este sigură pentru copii și nu se recomandă persoanelor sub 18 ani.

Kyle, cel care testase insulina aceasta de câteva luni, ne-a spus că el nu s-a confruntat cu nicio problemă sau disconfort, iar plămânii lui sunt în stare bună.

Lista contraindicațiilor este destul de lungă, tocmai pentru că este încă în testări și sunt multe aspecte sub semnul întrebării. De aceea, și pe site-ul oficial scrie că totul se desfășoară sub atenta supraveghere și colaborare cu medicul specialist, iar în cazul celui mai mic efect negativ se încetează utilizarea acestui tratament.

Dacă vorbim de un pacient cu diabet de tip 1, acesta va trebui să continue administrarea insulinei cu acțiune lentă. Dacă este un pacient cu diabet de tip 2, această insulină poate suplini o parte din tratamentul cu insulină rapidă, dar se poate administra în același timp cu pastile, dar din nou, încă sunt în testări și nu s-a stabilit cert dacă un pacient cu DZ2 poate înlocui complet tratamentul inițial cu această insulină inhalatorie.

Bun, bun, nu se știe nimic cert despre ea, nu poate suplini total insulina injectabilă și totuși cu ce vine nou sau revoluționar această Afrezza? Este unică nu doar pentru că modul de administrare este prin inhalare, dar prin faptul că intră în sânge în doar 1 minut, iar acțiunea ei începe în primele 12 minute.

Ca o concluzie, personal nu cred că pot determina dacă “este bună sau nu”, văzând și voi câte invariabile există la mijloc. Dar rețineți că un astfel de studiu durează între 5 și 30 de ani, așa că rămâneți răbdători când auziți despre noi testări pentru că este nevoie de mult timp până ce un produs nou poate fi pe piață sau accesibil pacientului.

Dar această insulină este dovada vie că medicina și tehnica au evoluat fantastic și că s-au făcut progrese pe care nici nu le puteam visa acum câțiva ani. Sper că nu v-am dezamăgit cu acest articol pentru că nu v-am spus că “da, este incredibilă și nu va mai trebui să facem injecții”. Asta este realitatea, dar rămâneți cu mintea și inima deschise pentru că se întâmplă lucruri extraordinare pentru noi. În același timp, vă rog, nu vă luați de mână cu iluziile și rețineți că nu se întâmplă miracole peste noapte. Doar noi putem alege sa vedem miracolul din tot ceea ce trăim. Este un miracol că avem insulină indiferent de forma în care vine, că trăim și că putem să ne bucurăm de viață!

You Might Also Like...