Viața reală cu diabet presupune și astfel de situații noi. Este prima vară cu pompă de insulină pentru mine, drept urmare am documentat și acest aspect. Să știți că toate aceste sfaturi sunt în urma experienței personale și nu este recomandat să faceți niciun fel de schimbări în schema voastră de tratament fără supravegherea doctorului specialist. Eu m-am confruntat cu anumite situații noi cu pompa de insulină în contextul în care am mers pentru prima dată la piscină cu ea, iar pe baza acestora am pus cap la cap o suită de sfaturi.
Indiferent de forma ei, insulina se strică dacă este expusă razelor directe ale soarelui. Fie că este în pen, fiolă sau rezervorul pompei, aceasta riscă să fie compromisă de la soare sau căldură. De preferat, atunci când mergem la plajă sau petrecem un timp mai îndelungat afară vara, este să păstrăm la loc răcoros și ferit de soare insulina/pompa. In acest sens, o borsetă frigorifică este de mare ajutor. Dar, chiar și în situația în care nu avem o asemenea gentuță, putem proteja insulina, acoperind-o cu o pălărie sau ținând-o la umbră.
Deși nu am încercat această strategie, se poate reveni la penurile de insulină pentru o perioadă de timp. Cu atenta monitorizare și ghidare a doctorului specialist, putem alege să renunțăm la pompă pe perioada concediului. Deși avem un sentiment de libertate, glicemiile vor avea un pic de suferit, tranziția fiind treptată și necesitând un pic de muncă. Revenirea la pompă se face la fel, treptat și urmând sfaturile specialistului. Personal, nu știu să vă dau mai multe detalii, deși mulți mi-au mărturisit că această experiență a fost neplăcută.
De reținut, că acestă schemă este strict personală pentru că se potrivește după mai multe încercări și erori pe al meu profil glicemic. Înotul presupune efort fizic care poate scădea glicemia, de aceea nu vă recomand să încercați asta. Schema presupune bolusarea în avans a cantității de insulină bazale necesare pe următoarea oră, apoi simpla detașare de corp a pompei, dupa care intrarea propriu-zisă în apă în lipsa dispozitivului. Prima dată nu am făcut așa, doar am deconectat pompa și am mers la înot, iar la ieșire din apă glicemia urcase de la 100 mg/dl la 300 mg/dl. Următoarea încercare a fost cu un prebolus și a funcționat pentru mine.
Dacă trebuie să detașăm și să reatașăm pompa de insulină pe perioada vizitei la piscină, asta presupune să avem acces ușor la cateter. Altă eroare personală a fost să am setul de infuzie inserat pe abdomen în contextul unui costum de baie întreg. A fost ceva mai dificil și neplăcut să deconectez pompa de multiple ori, însă așa am mai învățat ceva. Tot la capitolul acesta, vă recomand călduros să acoperiți cu căpăcelul cateterul pentru a nu intra apă cu clor, bacterii sau pur și simplu pentru a evita înfundarea lui.
La fel, aici este strict o descoperire personală care nu este potrivită tuturor. De obicei, am observat că fac hipoglicemii atunci când încă am insulină activă și eu încerc experimente noi (preblous la piscină, antrenament fitness nou, alergare etc). De aceea, cel mai indicat și simplu ar fi să nu avem o glicemie care poate fi influențată de insulină activă. Dacă vreți să verificați sigur dacă mai există insulină activă, o puteți face din pompă, simulând un bolus wizard care vă arată câte unități de insulină rapidă mai aveți în organism. Eu verific mereu acest aspect înainte de toate antrenamentele mele și mă ajută enorm să anticipez unele situații și să evit hipoglicemiile.
Rețineți că acest articol este scris din experiența personală ca persoană cu diabet care nu are nicio expertiză medicală, ci doar mult curaj și informații să poată încerca cât mai multe și să le spună celorlalți despre această documentare.