Ines Nerina
Diabetes & Lifestyle Projects

Viața e dulce și fără zahăr! Săptămâna #DulceFaraZahar

Tu știi ce se întâmplă în corpul tău atunci când consumi zahăr? Nu trebuie să ai diabet ca să ai grijă la alimentație, mai ales la zahăr. Pe cât de dulce e, pe atât de mult rău produce în organism. Așa că săptămâna asta te provoc nu doar să te gândești la sănătatea ta, dar să participi alături de mine la Săptămâna #DulceFaraZahar

Despre ce e vorba? Ei bine, provocarea este ca timp de o săptămână sa mâncăm fără zahăr adaugat!

Săptămâna Dulce Fara Zahar consta intr-un „eveniment-provocare” care se intampla 100% online, si pe care il gasiti aici [link catre EVENT AICI]

In pagina evenimentului – la care va invit sa participati, veti primi toate informatiile si motivarea necesara pentru a trece peste aceasta saptamana MEMORABILA fara a consuma zaharuri adaugate, care sunt prezente in aproape toate alimentele procesate de pe piata.

Saptamana Dulce Fara Zahar face parte dintr-o campanie in 3 stadii, complet digitală, și își propune să promoveze o viață trăită echilibrat sub semnul diabetului și nu numai.

Campania are 3 challenge-uri Saptamana #DulceFaraZahar, Saptamana #CarbohidratilorAtlfel și #SaptamanaActiva, fiecare încurajând publicul să își testeze limitele, disciplina și motivația.


Eu sunt extrem de încântată de acest proiect, tocmai pentru că ne provoacă pe toți nu doar să ne gândim la un stil de viață mai echilibrat, dar să și acționăm. Ca să vă pun puțin pe gânduri, aș vrea să vă spun pe scurt ce efecte are zahărul în exces în organismul nostru. Cu sau fără diabet, atunci când consumăm zahăr, nivelul glucozei din sânge crește brusc, picajul fiind la fel de rapid, iar asta duce la fluctuații de glicemie, la variații de dispoziție, irascibilitate și stări neplăcute.

În primul rând, consumul excesiv de zahăr agresează pancreasul pentru că trebuie să producă o cantitate mai mare de insulină pentru a ține un nivel cât mai normal al glicemiei. Iar dacă pancreasul este suprasolicitat, în timp, se poate ajunge la diabet de tip 2. În cazul persoanelor cu diabet, cresc dozele de insulină și glicemiile sunt mai greu de stăpânit.

Imediat ce zaharul a ajuns pe limbă, receptorii de la creier îl fac pe acesta să secrete dopamină, efectul fiind de dependență, exact ca în cazul alcoolului, nicotinei și cocainei.

Nici pielea noastră nu e prea încântată atunci când mâncăm dulciuri pentru că excesul de molecule din zahăr distrug colagenul, îmbătrânind tenul.

Nici inima nu e foarte fericită în contextul acesta pentru că se îngroașă arterele, crescând riscul producerii atacului de cord și a accidentului vascular cerebral.

Și, totuși, când ne dăm seamă că e prea mult zahăr? Când realizăm că într-un pahar de suc sunt ascunse 19 cuburi de zahăr, sau că o gogoașă are echivalentul a 18 cuburi de zahăr…

Nu vreau să vă sperii, ci doar să vă trag un semnal de alarmă că toate acestea se întâmplă și totul ține de noi să controlăm situația. Pentru că pofta de dulce se poate satisface și cu alegeri alimentare sănătoase, vreau să vă propun 3 gustări dulci sănătoase fără zahăr de care să vă bucurați săptămâna aceasta.

Prima variantă pe lista mea este gemul fără zahăr care se face extrem de rapid, cu doar 2 ingrediente și e gata în 5 minute. Pur și simplu pisăm cu furculița niște fructe de pădure congelate, peste care adăugăm semințe de chia și asta e tot. (Rețeta completă o găsești AICI).

Apoi, un desert extrem de bun este combinația dintre măr și unt de arahide. Se completează perfect cele două, dar aveți grijă să alegeți un unt de arahide care nu are zahăr adăugat, citind cu atenție eticheta.

Iar ultima propunere este o porție de nuci, migdale, caju, arahide. Poate că nu le considerați neapărat dulci, dar sunt o alternativă sănătoase pentru a ronțăi ceva crocant și savuros.

Rețineți, totuși, că fructele sunt și ele o formă de zahăr, deși sunt dulciurile naturii. Ele nu sunt lipsite de carbohidrați, dar căutați acele fructe cu indice glicemic cât mai mic pentru a evita fluctuațiile glicemiei. Eu aleg în acest context fructele de pădure, merele, portocalele pentru că sunt sărace în glucide și au indice glicemic scăzut.

Să mănânci fără zahăr nu e imposibil, așa că te provoc și te tine să iei parte la campanie și să te înscrii pe Facebook la eveniment. Abia aștept să văd ce rețete sănătoase vei posta, pentru că așa este în online: ne motivăm unii pe alții. Spor la gătit fără zahăr și ne vedem la următorul challenge!

You Might Also Like...