Crăciunul e chiar după colț și asta înseamnă un singur lucru. Mâncareeeee! Multă mâncare! Nu, glumesc! Crăciunul nu este despre mâncare și cadouri, el este cea mai frumoasă sărbătoare din an pentru că te întâlnești cu cei dragi, te regăsești spiritual și te bucuri de magia iernii.
Pentru mine e motiv de fericire pentru că e acea stare absolut divină pe care mi-o aduce Crăciunul. Fac casa să fie și mai frumoasă și plăcută, mă blindez cu păturele și ceaiuri calde, mă uit pe geam la zăpadă și, dacă am norocul încerc să țin și glicemiile sub control. Chiar dacă am o disciplină în alimentație, în perioada asta îmi place să experimentez culinar pentru că sunt o pofticioasă. Dar cum sunt o pofticioasă responsabilă, mi-am făcut research-ul înainte de a încerca toate bucatele tradiționale și deserturile.
Așa că în contextul unui Crăciun dulce m-am gândit să vă arăt și vouă cum se calculează carbohidrații din sarmale, cozonac și alte dulciuri de pe masa de sărbători. Vă încurajez să vă faceți poftele, să experimentați culinar, dar nu uitați de porții și moderație.
Când am dubii legat de numărul de carbohidrați al unui preparat mai complex, cum ar fi sarmalele, mă uit pe internet să adun informații. Site-ul care îmi inspira încredere și pe care intru mereu e http://calorii.oneden.com/ . Nu știu cine îl administrează, dar îmi place că acolo găsesc aproape orice aliment sau preparat mai dubios și am lista de valori nutriționale. Așa că, analizând acolo lista de alimente, am ajuns la concluzia ca 100g de sarmale are 10g ch (o sarmăluță care aproximativ 20g). Bineînțeles că nu este nimic 100% precis, e pură estimare ca să am un punct de pornire, pentru că dimensiunea și compoziția sarmalelor diferă mult.
Pe masa de sărbători se mai găsește și minunatul cozonac pufos și delicios pe care, la fel, l-am aproximat undeva la 80g ch / 100g de produs. Iar o felie are cam 40g. Din nou, diferă de la cozonac la cozonac, dar sunt bogați în glucide pentru că are făină, ciocolată, zahăr și alte ingrediente care ridică mult și brusc glicemia. Nu trebuie să ne speriem de el, cu moderație ne putem bucura de o felie de cozonac (Cel cu nucă este preferatul meu).
Iar la capitolul dulciuri, m-am gândit că sigur voi râvni la un ecler sau prăjiturică. Așa că aici am calculat un ecler că are 50 g carbohidrați la 100g, iar în general unul are cam 120g. Dar rețineți că în cazul dulciurilor indexul glicemic este foarte mare, adică va crește glicemia mai repede decât în cazul sarmalelor.
Cam astea sunt alimentele la care m-am gândit eu, nu uitați că nu e nimic greșit să încercați culinar de Crăciun, dar să calculați cât mai atent posibil. Vă doresc din suflet un Crăciun cât mai liniștit alături de cei dragi, sau chiar dacă ești singur nu fii trist pentru că bucuria vine din interior. Dacă ești supărat amintește-ți că în tine zac inepuizabile resurse de a fi împlinit, trebuie doar să știi cum să le activezi. Propune-ți ca acest Crăciun să nu fie despre cadouri, ci despre cum poți fi o persoană mai bună, cum îți poți găsi armonia interioară și liniștea sufletească. Eu, cel puțin, asta voi face Crăciunul ăsta.
Vă doresc toată dragostea și liniștea din lume. Crăciun fericit!
(Dacă vreți să vedeți și versiunea video a acestui articol, vă invit să vizionați materialul de mai jos, clickând chiar pe el.)