Ines Nerina
Diabetes & Lifestyle

Jurnalul meu diabetic

Ca să poți ține sub control diabetul este esențial să știi în permanență ce glicemie ai, câtă insulină ai nevoie, la ce oră se petrece totul ca să poți calcula acțiunea insulinei, de asemenea trebuie să te faci și un mic expert în nutriție, aflând că anumite alimente acționează într-un fel, iar altele au poate o absorbție mai lentă. Sunt o mulțime aspecte de luat în seamă, o grămadă de calcule și un infinit de griji. Poate părea copleșitor totul și greu de organizat. Așa că în postarea asta vreau să vă arăt cum am reușit eu să îmi configurez un jurnal exact pentru nevoile unui diabetic.

 

La început, imediat după diagnostic, am fost mai mult decât copleșită de numărul enorm de informații noi și detalii întortocheate. Nu aveam nicio șansă să rețin orele, glicemiile, dozele de insulină, cât sport făceam ș.a.m.d. Am hotărât să fac ceva ca să-mi ușurez munca. Zis și făcut. 

După mai multe încercări și erori (așa cum se întâmplă și cu tratamentul până ce îți dai seama ce funcționează pentru tine) am ajuns la –zic eu- formula perfectă a unui jurnal diabetic care să mă ajute să țin evidența a ceea ce fac. Mai jos am să vă explic la fiecare pagină ce anume am gândit și cum funcționează pentru mine acest jurnal diabetic.

 

Dacă știu ceva sigur despre mine este că sunt extrem de creativă, iar ceea ce mă bucură sunt culorile, florile, feminitatea și alte concepte ce ar putea defini frumosul. Chiar și înainte de diabet (acum noțiunea timpului pentru mine a căpătat alt sens, totul fiind marcat de “înainte de diabet” și “după diabet”) am avut agenda asta foarte frumos organizată și decorată. Ce-i drept, notam în ea orarul de la facultate, dead-line-uri, ședințele de condus sau alte aspecte cotidiene. Dar chiar și așa, nu a lipsit niciodată designul care să bucure ochiul. Luna august debutează cu o așa-zisă creație cu flori și o încercare de caligrafie, suficient cât să îmi fie pe plac și să îmi fie drag de fiecare dată când deschid agenda.

 

Pagina “Personal” trece în revistă toate zilele lunii, iar dacă apare ceva de făcut trec repede acolo și țin mai ușor minte când am ceva important de făcut. Am decis să subliniez zilele de weekend tocmai pentru a evidenția mai ușor săptămânile. Alături se află pagina “Thoughts of the day” pe care notez cele mai neașteptate gânduri care-mi străfulgeră mintea.

Secțiunea cu tracker-ul este și partea mea preferată! Nu am găsit un echivalent în limba română pentru termenul “tracker”, dar el se referă la a ține o evidență. Și asta mi-am și propus să fac. Să țin o evidență zilnică a tuturor lucrurilor pe care mi le propun să le fac. Aici depinde de tine, dacă vrei sau nu să fie doar legat de diabet. Eu, spre exemplu, am pus pe primele poziții lucrurile relevante pentru controlul diabetului, cum ar fi mâncat sănătos, sport, hidratare și igiena picioarelor, iar în partea de jos am notat acele lucruri care țin de viața mea personală.

De fiecare dată când am ajuns la finalul unei zile, pun o bulină în dreptul task-ului pe care l-am îndeplinit. La finalul fiecărei luni îmi place să mă uit în ansamblu să observ cam cât mi-am îndeplinit.

La fel funcționează și tracker-ul pentru glicemie. Am împărțit acel grafic în trei: hiper, perfect și hipo. Dacă în ziua respectivă am avut majoritatea glicemiilor bune, pun bulina în dreptul “perfect“. Dacă ziua a fost marcată de o hipoglicemie severă, evident că voi nota în dreptul “hipo“. Și așa mai departe până se termină luna, iar la final apare ca un grafic care mă ajută să văd cam cât de stabilă am fost.

Cum am spus că îmi place să combin creativitatea cu funcționalitatea, am dedicat o secțiune ideilor pentru blog, pentru că iau cu mine pese tot jurnalul și apar mereu idei pe care vreau să le notez undeva.

Iar ultima secțiune, și cea mai importantă, este schema unei întregi zile în care notez absolut tot ce consider eu relevant. Ca titlu, am notat data și ziua din săptămână, iar apoi am împărțit pagina în două. În partea stângă notez ceea ce mănânc și valorile glicemiilor, iar în partea dreaptă dozele de insulină și efortul fizic pe care îl fac, sau orice consider eu că ar putea să-mi influențeze glicemia (de exemplu: examen, stres, bucurie, plâns, cumpărături etc). La fel, am apelat la un mic design ca să îmi bucure ochiul. Am lipit postit-uri roz unde notez ce mănânc și câți carbohidrați are o masă. Glicemiile le evidențiez încercuindu-le, iar apoi le colorez în funcție de valori (hipo: albastru, perfect: verde, hiper: roșu).

 

Poate părea multă muncă sau migală, însă nu mi se pare întocmai. Totul e ușor de notat și de ținut evidența, încât e practic o plăcere. Utilizez sistemul ăsta de 4 luni de acum, însă nu știu dacă voi face asta toată viața pentru că sunt mereu pe drumuri, am un program flexibil, imprevizibil și nu reușesc mereu să îmi notez la timp, dar cel puțin primul an de dulcineală voi ține evidența până ce voi înțelege mai ușor ce mi se întâmplă. Consider, de asemenea, că pentru un dulcinel aflat la început e foarte important să țină un jurnal ca să învețe din propriile experiențe.

Evident că există sute de aplicații pe telefon care să facă aceeași treabă, dacă nu chiar mai bună, însă pentru mine tiparul ăsta palpabil merge mai bine. În sensul că ador să îmi personalizez munca, să-i dau ce contur vreau eu, fără să depind de baterii externe sau internet. Așa pot combina un control glicemic și o parte din sufletul meu.

Ca mic tips&tricks, nu totul trebuie să fie 100% funcțional. Adică dacă pe tine te bucură să desenezi dragoni pe marginea foii, fă-o, chiar dacă nu servește decât la design. Totodată, îmi place să adaug citate inspiraționale sau gânduri frumoase care mă fac să zâmbesc.

S-ar putea ca ceea ce funcționează pentru mine să nu se potrivească și ție. Așa că e foarte important să descoperi ceea ce te ajută și să-ți creezi, de ce nu, propria variantă de jurnal diabetic. Ideea e foarte simplă: joacă-te până dai de formula câștigătoare care în final să producă efectul dorit, și anume, un control mai bun al diabetului. Având notat pe foaie tot, poți observa ce efect are o anumită mâncare asupra glicemiei, sau să depistezi motivul hipoglicemiei nocturne, sau să afli unde mai trebuie ajustate dozele de insulină.

Mai jos vă las niște mostre din lunile trecute 🙂

 

You Might Also Like...