Asociația Type 1 Dreamers a făcut echipa cu specialistii de la Centrul Medical Consultmed Iași și au organizat tabăra de diabet pentru copii aflați la debut și care aveau nevoie de indrumare. Multumesc medicilor , asistentelor medicale, si nutritionistului, dar si sponsorilor, fără de care nimic din toate acestea nu ar fi fost posibile.
În perioada 30 august – 5 septembrie 2021 a avut loc tabăra de diabet Type 1 Dreamers Camp, o tabără altfel, în care educația medicală s-a împletit cu practica. 20 de copii au avut acces gratuit la toate activitățile desfășurate în cadrul taberei. Copiilor li s-a oferit un program personalizat de monitorizare glicemică, li s-a personalizat schema de tratament și li s-au pregătit meniuri calculate pe stilul de viață și nevoile fiecăruia.https://consultmed.ro
Multumim sponsorilor care au crezut in noi si ne-au sustinut: MEDTRONIC, ALPHEGA FARMACIE, SANOFI, ROCHE ACCU-CHEK, CGM DIABET.
Echipa medicală care a avut grijă permanentă de copiii din tabără a fost formată din:
Delia Reaurean-Pintilei, medic primar Diabet, Nutriție și Boli metabolice, Director medical, Fondator Clinica de NutrițieDin 2013 este directorul medical al Centrului Medical Consultmed, primul centru privat multidisciplinar de diabet din România, înființat în 2002. Centrul Medical Consultmed este specializat în cercetarea, prevenirea și tratarea diabetului și a bolilor metabolice.Activitatea profesională este axată pe 4 domenii de interes:
• practica clinică zilnică în tratamentul pacienților cu diabet zaharat
• cercetare – studii clinice
• educație medicală
• activități de promovare a sănătății.
În portofoliul de domenii de activitate, terapia diabetului zaharat tip 1 prin infuzie subcutanată continuă cu insulină prin pompe de insulină și monitorizarea glicemică prin senzori glicemici ocupă un loc important. În 2021, echipa pentru diabet zaharat tip 1 din Centrul Medical Consultmed a montat primul sistem hibrid din regiunea Moldovei, pompă/senzor cu configurație similară pancreasului artificial, de atunci numărând 5 pacienți care beneficiază de această terapie. În septembrie 2020, dr. Delia Reurean-Pintilei a fost laureata „Premiului pentru tineret” decernat de către Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.
Ana Maria Meaucă, medic specialist Diabet, Nutriție și Boli metabolice Motto: Do something today that your future self will thank you for.
În relația cu pacienții: stabilim împreună obiectivele și formăm o echipă pentru a le obține; empatia și respectul sunt primordiale în relația medic-pacient; deciziile terapeutice au în vedere obținerea de beneficii pe termen lung, sunt adaptate fiecarui pacient. Domenii de interes:
• diabetul zaharat tip 1, tip 2 și asociat sarcinii,
• sisteme de monitorizare continuă a glicemiei,
• pompe de insulină,
• obezitatea și complicațiile sale – prevenție și tratament,
• intervenție medicală nutritională
Adina Pinilitii, Nutriționist-dieteticianAbsolvent al Universității de Medicină şi Farmacie Grigore T. Popa lași, specializarea Nutriție și Dietetică.Master în Nutriție și Dietetică Profilactica și Curativă, UMF lașiEducator în diabet acreditat de Federația Internațională de Diabet Certificare internațională SCOPE (Strategic Centre for Obesity Professional Education)
Peste 5 ani de experiență în consilierea pacienților din cadrul Centrului de Diabet Consultmed și a Clinicii de Nutriție
Peste 7000 de pacienți consiliați în cadrul programelor nutriționale pentru copii și adulți
Peste 150 de persoane cu diabet zaharat tip 1 instruite în cadrul sedințelor individuale de educație nutrițională, inclusiv copii si adolescenti.
Raluca Andreea Chirilă, asistent medical generalist.
Anca Fadei, asistent medical generalist, educator în diabet.
Alessandra Giucăneanu, voluntar, 22 ani, 14 ani de diabet, viitor asistent medical”Ce m a motivat sa vin in tabara ca voluntar? Sunt viitoare asistenta medicala , ma ajuta sa aud situatii si povesti diferite de la alti tineri cu diabet SI CE SA MAI! Iubesc oamenii , iubesc sa ajut.
Ines Nerina Râmbu, voluntar, 27 ani, 4 ani de diabet, fondator și președinte Asociația Type 1 Dreamers.Am început să fac vloguri despre diabet acum 4 ani, iar astazi organizez tabere pentru comunitatea cu diabet.
Siguranța pe primul loc!
Pentru a desfășura evenimentul în cele mai sigure condiții, s-a stabilit ca toată lumea să prezinte un test negativ COVID cu 48h înainte de a intra în tabără. Deși majoritatea persoanelor erau vaccinate, s-a impus ca toți participanții, organizatorii, voluntarii și echipa medicală să facă testul la un laborator. De asemenea, la intrarea în tabără, s-a realizat ancheta epidemiologică, iar pe parcursul celor 7 zile, au fost dezinfectate zilnic toate suprafețele, în special întrerupătoarele, telecomenzile, clanțele, mesele
Pregătiți întrebările voastre!
Din cei peste 140 de înscriși, s-au selectat 20 de participanți pe criteriul celui mai nou diagnosticat. Astfel s-a creat un group de Facebook și unul de Whatsapp pe care s-au început în avans discuțiile și pregătirile pentru tabără. În acest sens, toți au fost rugați să pregătească întrebările, curiozitățile sau nelămuririle lor, astfel încât echipa medicală să știe nivelul de cunoștințe ale celor care vor participa. În acest fel s-a putut realiza o radiografie a nevoilor celor din tabără, s-au putut modera sesiuni de discuții personalizate pe fiecare participant.
Programul taberei
Programul taberei a fost creionat cu două luni înainte de data evenimentului, dar a suferit modificări pentru a putea să se plieze pe profilul copiilor din tabără. Prin urmare, au fost cursuri de educație medicală despre calcularea carbohidraților, numite ATELIERUL DE CARBO, cursuri de educație medicală despre ajustarea dozelor de insulină, numite ATELIERUL DE INSULINĂ, cursuri de educație despre noile tehnologii, cursuri practice despre inserarea unui senzor de monitorizare continuă a glicemiei, cursuri practice despre schimbarea setului de infuzie a pompelor de insulină Medtronic și Accu-Chek. De asemenea, au fost incluse în program workshopuri despre Sportul în diabet, Alcătuirea unui meniu, Aflarea factorului de corecție și calcularea rației insulină:carbohidrați. Teoria s-a împletit mereu cu practica pentru că au fost multe activități demonstrative în care fiecare copil a avut șansa să experimenteze pe pielea lui, fiind supravegheat de o echipă medicală. De exemplu, copiilor li s-a dat la o masă o pizza, după ce au învățat să își calculeze rația i:c și au învățat cum se face un bolus dual pentru carbohidrații cu eliberare lentă, așa cum este pizza.
Goodie Bag-ul diabetic
Ce au primit participanții în tabără? Pe lângă faptul că tabăra oferă:
- cazare la Casa Sisif (în cameră vor sta 2, 3, sau 4 copii, în functie de vârstă, fetele stau cu fetele, iar băieții cu băieții)
- 3 mese pe zi, gustări și resurse de hipo la dispoziție oricând este nevoie
- bani pentru combustibil (nu putem asigura autocar sa ii preia pe participanți, totuși oferim banii pe carburant/benzină/motorină, astfel încât fiecare să poată veni cu mașina până la locația taberei)
- echipă medicală formată din doi doctori diabetologi, un nutriționist cu experitză medicală și un psiholog atestat și specializat pentru terapia copiilor și tinerilor cu diabet. Echipa de medici vor oferi cursuri de educatie, activitati si activitati de grupuri
- voluntarii la dispozitia copiilor, care se vor ocupa de jocuri si activitati de echipa
FIECARE PARTICIPANT VA MAI PRIMI o plăsuță cu:
- un glucometru Accu-Chek Instant
- două cutii de 50 de teste de glicemie Accu-Chek Instant
- 1 cutie cu 100 de ace fine de insulină de la CGM Diabet
- 1 tricou personalizat
- 1 agendă + pixuri
- ecuson cu numele lui
- cântar de bucătărie personalizat
- broșuri cu informații medicale oferite de Aphega
- jurnal de glicemii oferit de Alphega
Copii care nu aveau senzor de monitorizare continuă a glicemiei li s-a montat pe perioada taberei un senzor Guardian Connect oferit de Medtronic.