Ines Nerina
Diabetes & Lifestyle Projects

Totul despre POMPA DE INSULINĂ: Când și de ce suspendăm manual livrarea de insulină?

Astăzi vorbim despre funcția asta de a Suspend All Delivery (suspendă/oprește toată livrarea de insulină) și mai exact să vă răspund la întrebarea: „De ce ar trebui să suspend eu manual livrarea de insulină, atâta timp cât pompa face singură acest lucru?” 

Și am răspunsul la întrebarea voastră chiar în acest articol! Întâi de toate, cum îți dai seama dacă pompă de insulină și-a suspendat automat livrare de insulină? Intrăm pe grafic și vedem dacă apare, sau nu, în partea de sus acele liniuțe de culoare mov. Ele indică faptul că atunci se livrează sau nu insulină bazală.

Ca tu să ajuți pompa să funcționeze optim pentru tine este foarte important să folosești funcția Suspend All Delivery în momentul în care tu detașezi pompa de corp. Dacă tu mergi să faci duș, dacă tu vrei să deconectezi pompa de corp să intri în apă, sau să mergi la piscină să te bălăcești,  sau vrei efectiv o pauză timp de o oră, două  de la pompă, trebuie ca ea să știe că tu ai deconectat pompa de corp intenționat.

Personal, am pățit următorul scenariu: am pățit să scot pompa în momentul în care am vrut să fac un duș și, cântând un album întreg la duș, am pierdut noțiunea timpului și glicemia a început să crească în lipsă de insulină.  Ea neștiind că eu sunt la duș și că fac mare concert acolo și că pompa e deconectată de corp, ea a înțeles că mie îmi crește glicemia pentru că ea nu livrează suficientă insulină, așa că am făcut o hipoglicemie din cauză că ea și-a ajustat algoritmul. 

Dacă eu aș fi dat Suspend All Delivery  și i-aș fi zis pompei „hei, vezi că eu am oprit intenționat livrarea de insulină pentru că deconectez pompa de corp cât sunt la duș, ea fi înțeles că acea creștere de glicemie este datorată faptului că eu nu mai am acces la insulină. 

Acest lucru îl fac de fiecare dată când scot pompa de pe mine, practic anunț pompa prin a seta manual această suspendare de insulă.

Asta e explicația pentru care e necesar să oprim noi manual livrarea de insulină; pentru că ajută sistemul să înțeleagă și să colecteze informații despre tine.

Concluzia fiind că această pompă de insulină este genială, atâta timp cat tu știi să-i livrez informația de care are nevoie, atâta timp cat tu știi s-o folosești, atâta timp cât o anunți la fiecare mișcare pe care o faci.

În episodul trecut vă povesteam despre cât de important e să anunți la hipoglicemie că mănânci zahăr, ca să înțeleagă de unde vine creștere în glicemie, la fel de important este ca atunci când mergi la duș și te conectezi de pompă, să dai Suspend All Delivery ca să înțeleagă că ulterioarele creșteri în glicemie sunt datorate acestui episod și ea nu va face livrare în plus de insulină pentru că va înțelege că nu este vina ei și eu în context aparte.

You Might Also Like...