„Un om puternic este cel care îşi arată vulnerabilităţile”, crede Ines Râmbu, o tânără care la 25 de ani a fost diagnosticată cu diabet insulino-dependent şi de când a aflat că este bolnavă a devenit vocea celor ca ea, iar de curând creează şi haine pentru femeile care au pompă de insulină.
„Salut, dragălaşilor, voiam să vă anunţ că săptămâna aceasta s-a întâmplat o premieră în România în domeniul diabetului, şi anume Forumul de Diabet, s-a întâlnit şi a discutat că este efectiv esenţial să existe în România un program naţional de prevenţie a diabetului. Dacă până acum ne puneam problema cum tratăm diabetul, ei bine astăzi punem accentul pe cum prevenim această condiţie medicală şi eu cred că este o victorie pentru persoanele cu diabet şi pentru persoanele care nu vor avea diabet niciodată”, aşa îşi începe Ines Râmbu o postare pe contul său de Instagram, prin care vrea să îi anunţe pe cei care fac parte din comunitatea persoanelor cu diabet tip 1 ce s-a mai întâmplat în lumea medicală.
Peste 5.000 de persoane îi urmăresc postările de pe Instagram, iar pe Youtube aproape 4.000. Ines abordează fie subiecte care ţin de viaţa de zi cu zi a unei persoane cu diabet, fie explică cum funcţionează diferite dispozitive medicale sau ce s-a întâmplat la evenimentele la care a participat. Cândva, Ines îşi dorea să fie profesoară de engleză, însă diabetul i-a schimbat viaţa chiar de Ziua Păcălelilor, când a fost diagnosticată cu diabet insulino-dependent.
„Dacă diabetul m-a învăţat ceva, acel lucru a fost că trebuie să iei ceea ce ţi se întâmplă ca atare şi că nu poţi schimba realitatea, în schimb poţi să schimbi perspectiva cu care vezi lucrurile. Din prima, am decis să văd obstacolul ăsta, numit diabet, ca o şansă de a mă reinventa, ca o oportunitate să fiu mai bună şi din prima am acceptat diagnosticul şi asta cred că m-a salvat, pentru că citind foarte mult despre diabet, mi-am dat seama că e un teren neexplorat şi am decis să vorbesc lumii despre povestea mea în online şi aşa am creat o comunitate de dulci în jurul poveştii mele”, povesteşte Ines.
La început, povestea online a fost modul prin care putea să se elibereze, iar acum a reuşit să închege o comunitate de persoane diagnosticate cu această afecţiune.
„Iniţial a fost, pot să zic, o dorinţă naivă de a mă elibera, pentru că la pachet cu diagnosticul a venit şi o inimă frântă, am ales să vorbesc lumii despre diagnosticul meu şi a fost ca o funcţie eliberatoare acest vlog pe care l-am făcut şi mi-am dat seama că cel mai frumos lucru din lumea asta este să fii vulnerabil”, a explicat tânăra.
Aşa că în loc să fie profesoară de engleză, spune ea, este acum „profesoară de diabet” şi face un fel de educaţie medicală pe internet, pe Youtube, în faţa celor care sunt „la fel de dulci ca şi mine”.
„Eu mereu atrag atenţia asupra faptului că nu am niciun fel e expertiză medicală, drept urmare tot ce postez este atent verificat de echipa de medici cu care eu colaborez şi toate informaţiile pe care le preiau sunt fie din studii medicale, fie de la alţi doctori care au scris”, a recunoscut Ines.
În cei doi ani şi jumătate de când a fost diagnosticată au fost şi schimbări în bine în sistem, spune Ines.
„La început, când m-am aruncat fără să ştiu, în această nouă misiune, nu se decontau la casa de asigurări acele pompe de insulină. Pentru cine nu cunoaşte, un pacient cu diabet trebuie să facă multiple injecţii consecutive de insulină, în fiecare zi. Pentru că numărul de injecţii este atât de mare, putem să înlocuim injecţiile cu pompa de insulină: acesta este dispozitivul care înlocuieşte injecţiile multiple. Până acum un an şi jumătate aceste dispozitive erau un vis pentru pacienţii cu diabet, iar astăzi, toate persoanele insulino-dependente au acces gratuit prin Programul Naţional de Diabet. E o misiune a pacienţilor, a asociaţiilor de pacienţi, e o victorie, pot să zic, pentru că nu mai trebuie să facem injecţii, avem acces gratuit la aceste sisteme”, mai spune Ines Râmbu.
Tânăra crede că diabetul trebuie „purtat” cu personalitate, aşa că a lansat, printr-un Start-Up, o colecţie de haine pentru femeile care poartă pompe de insulină şi nu au unde să ataşeze dispozitivul şi o colecţie de tricouri cu mesaje motivaţionale.
„Viaţa cu diabet este destul de complicată şi m-am confruntat cu o altă problemă şi anume moda nu mai este funcţională în momentul în care ai pompe de insulină, trebuie să îţi faci injecţiile în public şi hainele cumva te constrâng, aşa că mi-a venit ideea, zic eu îndrăzneaţă, de a face un Start-Up cu haine pentru persoanele cu diabet, pentru că haina nu trebuie doar să fie funcţională, trebuie să fie şi frumoasă, trebuie să îţi placă şi eu consider că e mainfestul meu de a-ţi purta diabetul cu mândrie.”, a explicat Ines.
Astfel că pe tricouri sunt imprimate mesaje precum „Mai dulce decât prevede legea”, „Sunt ca mesele mele, calculată”, „Azi sunt ca pancreasul meu, leneş” sau „All you need is insulin”.
În România, una din zece persoane suferă de diabet. 90% din acestea au diabet de tip 2. Şi pentru că a observat că persoanele cu diabet au nevoie de un sprijin, că nu sunt reprezentanţi în faţa Casei de Asigurări sau în faţa celor care iau decizii, Ines a decis şi înfiinţarea unei asociaţii ce va urma să reprezinte drepturile celor ca ea, pentru ca accesul la informaţii şi la tratament să fie mai uşor.
Mulțumiri Ilincăi Nazarie pentru acest reportaj și pentru felul în care a redat povestea mea atât în imagini, cât și în cuvinte.
Sursa articolului: Mediafax link aici
Photo credits: @the_phope