Anul acesta am decis să fiu inclusivă, în sensul că nu doar persoanele cu tipul meu de diabet au nevoi și dorințe. Până acum, am gravitat doar în jurul comunității cu diabet cu tip 1. Fiind diagnosticată cu tipul 1 de diabet acum 2 ani și jumătate, am avut nevoie de timp să asimilez toate informațiile și să înțeleg complexitatea acestei patologii, drept urmare, toate campaniile și proiectele în care m-am implicat au vizat doar această formă de diabet. Am evoluat și m-am dezvoltat mult ca persoană în ultimii ani, iar recent am ajuns la concluzia că vreau să fiu un ajutor pentru toți cei care au nevoie.
1 din 10 români are diabet, iar 90% din cazuri este vorba despre diabetul de tip 2. Într-adevăr, comunitatea cu tip 1 este extrem de bine informată, însă dorința mea este să ajung și la persoanele cu tip 2 și să îi ajut să devină la fel de bine informați și instruiți. Din păcate, această categorie este mult prea puțin reprezentată și consider că este mult mai vulnerabilă pentru că accesul la tratament este mai greu în lipsa educării. Profilul pacientului cu tipul 2 de diabet diferă foarte mult de cel al unui pacient cu tip 1. Consider că diabetul nu este despre restricții, ci despre informare, iar în acest sens, am demarat și primul proiect în direcția asta.
Chiar de ziua mondială a diabetului, am făcut făcut parte dintr-un seminar de instruire și educare pentru cei cu tipul 2 de diabet, împreună cu o echipă minunată de oameni implicați; doamna doctor Mihaela Vlăiculescu ne-a explicat despre cum se țin glicemiile sub control, domnul doctor Mihai Comșa ne-a clarificat multe aspecte despre această patologie, domnul doctor Daniel Cosma a explicat cum se pot preveni complicațiile, psihologul Cristina Petruț ne-a împărtășit despre culisele unui psihic tare care să poată lupta zi de zi cu diabetul, toate fiind moderate de jurnalistul Livia Dilă, și ea trăind cu o formă rară de diabet care se numește Mody.
Pentru că persoanele mai în vârstă sunt ceva mai rezistente la tehnologie, rolul meu acolo a fost să îi încurajez că diabetul poate fi manageriat mai ușor cu ajutorul tehnologiei, care nu este atât de dificilă. Le-am povestit despre aplicația mySugr, care sincronizează telefonul cu glucometrul Accu-Chek Instant. Monitorizarea glicemiei devine mult mai ușoară pentru că după ce testezi glicemia, ea este automat trimisă pe telefon, iar cei dragi, chiar și doctorul, pot avea acces la toate datele stocate acolo. Personal, îmi place cel mai mult la mySugr că mă amuză personajul acela simpatic care caracterizează diabetul meu; l-am numit Diabeauty și de fiecare dată când am o glicemie bună, monstrulețul meu se bucură și îmi dă puncte. Sunt multe chellengeuri pe bază de joc cu recompense care mă ajută să rămân motivată.
Personal, mă fascinează complexitatea diabetului de tip 2, pe care nu l-am studiat cu atenție până acum, însă recent am decis să mă documentez mai mult. Pentru cei care nu au reușit să fie prezenți la Romexpo, tot evenimentul a fost transmis LIVE, așa că vă las mai jos link către 4 ore de seminar din care poți extrage multe informații prețioase.
Eveniment realizat de Pacientul 2.0, iar fotografiile au fost realizate de Bogdan Mocanu Fotograful Tău.
Video live de la eveniment aici
Video live de la eveniment aici https://www.facebook.com/Pacientul20/videos/482224089063063/UzpfSTE4NTI3NDQ2NzE2Mzc4MTM6MjUwMjEwNjYzMzM2ODI3Nw/