În ultima perioadă am fost foarte mult pe drumuri și am călătorit cu toate mijloacele de transport, așa încât am reușit să îmi dau seama de nevoile diabetului și cam ce aspecte trebuie să luăm în considerare. Cum v-am obișnuit, din experiența mea personală am cules o serie de sfaturi- zic eu- utile pentru un astfel de context.
De regulă, în astfel de situații glicemiile sunt ceva mai jucăușe pentru că apar factori noi care influențează nivelul zahărului din sânge: stres, adrenalină, nu se mănâncă ordonat, nu se poate calcula precis mâncarea, deshidratarea, fuga și așa mai departe. Nu există călătorie în care să nu am hiper sau hipo tocmai pentru că supun organismul la situații noi: când decolez îmi crește glicemia, când merg cu vaporul de la frică îmi scade, când merg cu autocarul îmi crește de la extaz și de aceea mă aștept la glicemii mai instabile pe care sunt pregătită să le corectez dacă verific mai des. Evident că nu las asta să mă distragă de la bucuria cu care trăiesc fiecare călătorie!
Fie că e vorba de avion, tren, vapor sau autocar, mereu insulina și consumabilele legate de diabet trebuie aproape de noi în valiza de mână. În cazul curselor aeriene, bagajele de cală ajung la temperaturi de -50° și insulina poate îngheța la temperaturi atât de extreme. Ca să nu mai vorbim de riscul în care vi se pierd bagajele de la cală și ajungeți la destinație fără lucrurile vitale.
Apoi, dacă vorbim despre autocar, mașină sau tren, bagajele mari sunt de obicei depozitate în portbagaj, sau în locuri unde nu ai siguranță că nu se distruge conținutul dinăuntru valizei. În afară de asta, trebuie să ai acces ușor la consumabilele de diabet în cazul în care trebuie să schimbi un cateter sau să verifici o glicemie.
Cum am spus și mai sus, în contextul călătoriilor, pot apărea schimbări în profilul glicemiei, poate chiar hipoglicemii neanticipate. De aceea, am grijă să am tot timpul la mine mai multe resurse de hipo sub diferite forme în funcție de mijlocul de transport. Rețineți că la aeroport nu aveți voie să treceți de security cu lichide, așa că dacă sunteți obișnuiți cu sucuri, fie vă schimbați hypo treaturile cu zahăr, glucoză, stafide, fie vă cumpărați un alt suc imediat ce ați depășit controlul de securitate.
Ce mai fac eu când sunt pe drumuri, îmi pun plicuri de zahăr peste tot, de la buzunarele tuturor hainelor, până la cele mai mici compartimente ale valizelor.
Nu am fost niciodată în situația în care să trebuiască să justific, dar mereu am la mine documente medicale care atesta diagnosticul și tipul de tratament pe care îl urmez. În aeroport este posibil să vi se ceară pentru că transportați medicamente, ace, seringi peste granițe. Pe de altă parte, contribuie și la confortul psihic să ai la îndemână o scrisoare medicală.
Tot în cadrul aeroportului mai este posibil scenariul în care vă poate întreba despre dispozitivele medicale pe care le aveți pe corp (senzor sau pompă). De aceea, din experiență, vă recomand să le aveți inserate pe braț sau undeva unde aveți acces ușor și rapid la ele pentru a le putea arăta la controlul de securitate.
Mai mult decât atât, este esențial să fie la acces ușor dispozitivele pentru acele situații când trebuie să vă schimbați setul de infuzie de la pompă și sunteți în mașină sau tren. E destul de complicat să schimbi senzorul, spre exemplu, când ești în autocar și el este inserat pe fund.