Fii cea mai activă versiune a ta în #SăptămânaACTIVĂ
Iată-ne din nou în fața unei super-provocări propuse de Viața cu Diabet. Challengeul #SăptămânaActivă ne provoacă iar să ne depășim limitele. În perioada 20-25 mai, are loc campania-eveniment care se desfășoară pe Facebook, iar ca să poți și tu să participi trebuie doar să dai Join evenimentului (link aici). Așa vei lua parte la campanie, dar totodată, vei avea acces la o serie de materiale utile și informative despre viața activă cu diabet.
Dintre toate cele 3 provocări, cu siguranță acest challenge este preferatul meu! Pentru mine, chiar și înainte să am diabet, sportul a reprezentat o prioritate. Pe lângă beneficiile evidente pe care un stil de viață activ ți le oferă, sportul reprezintă disciplină, motivație, muncă, constanță, evoluție, determinare, rigoare, etc. Există multiple forme de a face sport, nu doar mersul la sală e unica variantă. Să fii activ poate să însemne să urci pe scări în loc să iei liftul, să scoți câinele afară, să te plimbi prin parc, să alergi pe stadion, să practici yoga, să joci fotbal cu prietenii, să călărești și lista poate continua la infinit. Important este să găsești forma de sport care ți se potrivește și să o practici cât mai des posibil.
Dacă nu ești obișnuit să ai o rutină de sport, iată o ocazie minunată pentru a te motiva să ieși din zona de confort și să încerci ceva nou. Chiar dacă pare ușor intimidant să începi de la zero, îți dau 5 motive pentru care merită să faci exerciții fizice în fiecare zi.
1. Normalizarea glicemiilor
Efortul fizic scade glicemia și ajută la obținerea unui control glicemic mai bun pe durata întregii zile. Într-adevăr, nu e ușor la început pentru că trebuie să ajustezi dozele de insulină, dar cu puțin curaj și practică, în scurt timp, vei ajunge să îți dai seama cum să te bucuri de un antrenament fără frica hipoglicemiei. Se recomandă testarea glicemiei înainte, în timpul și după antrenament, iar valorile ideale pentru a începe efortul fizic sunt între 120-180 mg/dl. Dacă zahărul din sânge este sub valorile optime, se recomandă să consumați 10-15 grame de carbohidrați cu absorbție lentă (măr, felie de pâine neagră), iar dacă există o hiperglicemie de +250 mg/dl înainte de antrenament, nu se recomandă efectuarea lui deoarece există riscul ca glicemia să crească și mai mult. Totuși, nu există o formulă standard pentru toată lumea, de aceea este necesar să testați și să experimentați pentru a vă descoperi organismul.
2. Scade rezistența la insulină
Efortul fizic este extraordinar pentru că ajută celulele să fie mai receptive la insulină. Ca exemplu personal, eu am scăzut dozele de insulină cu aproximativ 50% după 1 an de antrenamente. Prin urmare, prin sport se poate reduce necesarul de insulină.
3. Reduce stresul
Nu mai este un secret că avem o viață tot mai agitată și uneori prea stresantă. Ei bine, sportul este de mare ajutor pentru că ajută la reducerea stresului. În timpul efortului fizic sunt eliberați hormonii fericirii, endorfinele care ne dau acea stare de bucurie. Dincolo de asta, la finalul fiecărui antrenament ar trebui să simțim o stare de bine pentru că am dus la capăt un set de exerciții. Aici intervin toate acele caracteristici pe care le-am enumerat la început (disciplină, motivație, muncă, constanță, evoluție, determinare) care sunt esențiale pentru a ne menține în formă și pozitivi.
4. Controlul greutății
Dincolo de beneficiile legate de sănătate, sportul vine la pachet cu un cadou: arătăm mai bine! Este rezultatul frumos pe care îl vedem după ceva timp de muncă. Personal, nu cred că ar trebui să fie motivația principală pentru a avea o rutină de fitness, ci un extra care vine ca răsplată pentru efortul constant depus. Dar, cum am mai spus, fiecare își găsește formula care funcționează pentru el, iar atât timp cât asta te ține motivat, este excelent!
5. Reduce riscul de a suferi un accident vascular cerebral
Mai bine previi, nu-i așa? Inima e cea mai fericită atunci când ești activ. Cred că ai simțit și tu cum crește pulsul imediat ce începi să te pui în mișcare. Pentru o inimă puternică care să pompeze cât mai bine sângele prin vase, o rutină de exerciții fizice este esențială.
Sper că te-am convins să te alături provocării #SăptămânaActivă pentru că știu că poți să faci micile schimbări astăzi care te vor îmbogăți mâine. Nu uita că nu există o rețetă magică ce se potrivește tuturor, fiecare fiind în căutarea propriei forme de sport, însă reține să FII CEA MAI ACTIVĂ ȘI BUNĂ VERSIUNE A TA!