Ines Nerina
Diabetes & Lifestyle

Cum ajustăm dozele de insulină?

MATEMATICA DIABETULUI

Pentru mai multă flexibilitate în ceea ce privește planificarea meselor și adaptarea (la) schemei de insulinoterapie, este necesară aplicarea unor formule pentru calcularea rației insulină:carbohidrați și a factorului de sensibilitate esențial pentru realizarea corecțiilor.

Matematica din spatele unui bun management al diabetului se va stăpâni în timp, prin exercițiu și auto-observație. Astfel vă sfătuim să aveți răbdare și să fiți perseverenți. Nu vă cerem să fiți perfecți, ci doar constanți în eforturile dvs. de a vă cunoaște diabetul .

DTI = doza totală de insulină din ziua precedentă

DTI reprezintă suma totală a dozelor de insulină rapidă administrate înainte de mesele principale și de insulină lentă – Levemir, Lantus, Toujeo, Abasaglar, din ziua precedentă.

Exemplu:

8  Humalog dimineața, 6  Humalog înainte de prânz, 6  Humalog înainte de cină, 20 Lantus

DTI = 8 + 6 + 6 + 20 = 40

Insulinoterapie bazal-bolus = insulinoterapie 4 injecții

Insulina rapidă (Humalog, NovoRapid, Apidra, Fiasp) – doza pe care o injectați are efect maximum 4 ore; se injectează înainte de masă; începe să acționeze între 5-15 minute de când o injectați.

Fiasp se administrează cu 0-2 minute înainte de masă.

Rația insulină: carbohidrați

Rația insulină : carbohidrați ne spune câți carbohidrați pot fi „anihilați” de 1 unitate de insulină

Aflați rația insulină:carbohidrați dacă împărțiți 500 la doza totală de insulină din ziua anterioară.

RI:C = 500 : DTI

Exemplu: 500 : 40 = 12.5 g HC

Ceea ce înseamnă că 1 unitate de insulină acționează asupra 12.5 g HC

Fatorul de sensibilitate

Factorul de sensibilitate ne spune cât de sensibil sunteți la acțiunea insulinei. Mai exact, ne arată cu cât scade glicemia 1 unitate de insulină rapidă.

Puteți afla factorul de sensibilitate dacă împărțiți 1800 la doza totală de insulină din ziua precedentă.

Factorul de sensibilitate = 1800: DTI

Exemplu: 8  Humalog dimineața, 6  Humalog înainte de prânz, 6  Humalog înainte de cină, 20 Lantus

DTI = 8 + 6 + 6 + 20 = 40

Vom afla factorul de sensibilitate: 1800 :  40 =  45 mg/dL

Ceea ce înseamnă că 1 unitate de insulină rapidă scade glicemia cu 45 mg/dL

Factorul de corecție

Dacă glicemia este mare înainte de a mânca veți folosi un calcul pentru a afla câtă insulină veți face în plus, pentru a aduce glicemia la normal.

(Glicemia actuală) – (glicemia țintă) / Factorul de sensibilitate

Exemplu:

Este ora 13:00 și trebuie să mâncați. Glicemia este 300 mg/dL.

Glicemia actuală = 300 mg/dL

Glicemia țintă = 100 mg/ dL

(300 – 100) / 45 = 200 : 45 = 4.4 și rotunjim la 4 unități de insulină rapidă

Ceea ce înseamnă că veți adăuga 4 unități de insulină la doza obișnuită pentru prânzul respectiv.

4+ 6 = 10 unități insulină rapidă

Veți verifica glicemia la 2 ore de la masă pentru a verifica dacă a fost suficientă doza de insulină.

Nu vă așteptați să vă iasă perfect din prima! Să jonglați cu aceste formule în viața reală va rămâne mereu o provocare, chiar și pentru cei cu mai multă experiență și un grad crescut de instruire. Cu cât exersați mai mult și țineți un jurnal alimentar, respectiv al glicemiilor mai detaliat, cu atât mai bine veți cunoaște reacțiile corpului la unele alimente sau asocieri de alimente, implicit la dozele de insulină. Veți descoperi de asemenea că anumiți factori influențează valorile glicemice în ciuda eforturilor dvs. de a aplica aceste formule și a contoriza corect carbohidrații consumați la mese: zilele săptămânii vs. zilele libere/weekend, programul școlar/profesional, menstruația, activitățile fizice recreaționale/sportive, schimbarea cartușului cu insulină sau a locului de administrare a insulinei, mâncatul mesei în oraș vs. acasă, administrarea altor medicamente, anumite afecțiuni.

Nu uita că diabetul nu este o știință exactă și organismul nostru este o necunoscută. Anumiți factori pot să crească într-o anumită zi glicemia, iar în altă zi/context poate să o scadă.

Sunt nenumărate variabile de care trebuie să țineți cont și multe care sunt în afara posibilității dvs. de a le controla.

Secretul este să identificați tiparele de creștere/scădere a glicemiei printre informațiile contorizate și apoi să identificați rația insulină:carbohidrați care se asociază cu cele mai bune valori glicemice în majoritatea contextelor.

Sursa informațiilor: Clinica de Nutriție, Consultmed

You Might Also Like...

  • Chiriachide Andreea
    April 18, 2019 at 5:48 am

    De mare ajutor, dar ce reprezinta valoarea de 500 in calculul ratiei de insulina, si xe reprezinta 1800 pt factorul de sensibilitate? Poti fi mai explicita te rog?
    Mulrumim pt informatii, sunt bine-venite

    • Ines Nerina
      April 18, 2019 at 8:17 am

      Acel 500 sau 1800 este un numar universal, adica el nu variaza, ci ramane neschimbat. Asa este formula. Stiu ca asta a fost prima intrebare adresata doctorului diabetolog cand am aflat formulele care mi-au schimbat viata in bine. Stiind lucrurile astea, esti in control, nu mai trebuie sa mananci pe ghicite dupa un numar fix de arbohidrati sau alte lucruri de genul

  • Isah
    April 18, 2019 at 12:07 pm

    Ratia insulina:carbohidrati ma gandesc ca trebuie sa fie calculata fata de cati carbo au fost consumati in ziua precedenta nu la un numar magic (500) asa ca se face calculul (ch ziua precedenta)/(unitati ziua precedenta) asta ca sa nu mai zic ca daca se aduna toata insulina din ziua precedenta adica cea rapida + cea lenta atunci punem egal intre ele si asta inseamna ca au aceeasi putere de actiune ceea ce nu sunt sigur ca este adevarat. Pe urma la factorul de sensibilitate iar apare un numar magic 1800 care banuiesc ca este obtinut din nr de carbo * 10 adica 180 * 10. Te rog sa imi spui daca gresesc.

    • Ines Nerina
      April 21, 2019 at 3:37 pm

      Aceste numere 500, respectiv 1800 sunt universali pentru acest calcul, indiferent de carbo, numar de unitati si asa mai departe. Ele nu au nicio legatura, ci pur si simplu asa e formula.

  • Gabriela G
    May 3, 2019 at 9:43 am

    Buna, Ines. Daca in fiecare zi imi schim unitatile de insulina in functie de glicemiile de la fiecare masa mai este valabil calculul cu 500 si 1800? Multumesc frumos, imi este de mare ajutor .

    • Ines Nerina
      May 14, 2019 at 8:38 am

      Desigur ca este valabil

  • Chiriachide Andreea
    May 10, 2019 at 9:57 am

    De obicei, vad ca paritatea intre insuline, cea lenta si cea rapida este aprox egala.
    Este corect?
    Multumesc!

    • Ines Nerina
      May 14, 2019 at 8:40 am

      nu stiu ce sa raspund la intrebarea asta. De regula este o proportionalitate intre cele doua tipuri de insulina, insa difera mult de la o persoana la alta cantitatile si proportiile.