Ești pregătit de o nouă provocare, de o nouă săptămână memorabilă?! Am pregătit pentru voi de data aceasta un challenge care ne va ajuta să obținem nu doar un control glicemic, ci și al greutății. Care este provocarea? Săptămâna #CarbohidrațiilorAltfel își propune să ne facă să consumăm doar acei carbohidrați complecși, buni, cu absorbție lentă.
Despre ce este vorba? Timp de o săptămână ne provocăm să consumăm doar carbohidrați complecși. Nu trebuie să faci nimic complicat, decât să participi la evenimentul-provocare de pe Facebook. Dând join la event (link aici!) nu doar că vei lua parte la campanie, dar vei găsi multă inspirație culinară și surse de informare care te vor ajuta să afli mai multe despre cum ar trebui să fie o alimentația echilibrată și corectă.
Nu trebuie să fi avut diabet ca să te gândești la o alimentație echilibrată, iar dacă ești măcar puțin pasionat de nutriție, sunt convinsă că ai auzit până acum de noțiunea de low-carb. Ei, bine, acest tip de alimentație arată cu degetul către carbohidrați ca fiind principalii responsabili pentru care luăm în greutate, că ne crește glicemia și că ar trebui reduși din farfurie. În urma unui șir lung de cercetări, testări și întâlniri cu nutriționiști și diabetologi, am ajuns la următoarea concluzie: carbohidrații NU SUNT RĂI! Trebuie doar să știm diferența dintre carbohidrații complecși (buni) și carbohidrații simpli (răi). Prin urmare, vă încurajez să consumați toți carbohidrații buni din lume pentru că ei nu vă fac niciun rău.
În săptămâna 8-21 aprilie, împreuna cu Viața cu Diabet, ne propunem să restabilim imaginea acestor “monștri” și să îi prezentăm într-o altă lumină, în Săptămâna Carbohidraților Altfel.
E foarte simplu! Participă la eveniment și află cum identifici carbohidrații simpli – cu absorbție rapidă, și să îi înlocuiești cu carbohidrați complecși, care provoacă o digestie corectă, eliberează treptat insulina și ne dau energie pentru mai mult timp, țin de foame și creează un sentiment de sațietate.
Și pentru că nu vă las singuri, vă explic cum să facem diferența între cei simpli și cei complecși, totodată cum să facem alegeri alimentare mai bune, nu doar săptămâna aceasta, ci în general. Cel mai simplu, este să înlocuiești culoarea albă cu cea neagră. Adică, făina ALBĂ cu cea integrală, pâinea ALBĂ cu cea de secară, orezul ALB cu cel brun sau negru, cartoful ALB cu cel dulce. Toate cele albe au impactul mult mai rapid asupra glicemiei, în timp ce alimentele ce conțin carbohidrați complecși au indice glicemic mult mai mic, astfel nu vor mai fi creșteri bruște de glicemie.
De asemenea, înlocuiește sucul din fructe stoarse cu fructul întreg. În acest exemplu, sucul are formă lichidă, iar asta îl face să ajungă mult mai repede în formă de glucoză în sânge. În timp ce, forma naturală a aceluiași fruct se digeră mult mai greu pentru că există acele fibre care fac transformarea carbohidraților în glucoză în sânge mai lent.
De ce este important să înlocuim carbohidrații simpli cu cei complecși? Iată care sunt diferențele între cele două categorii:
1. Carbohidrații simpli
Din punct de vedere nutritiv nu îți aduc mari beneficii pentru că sunt foarte rapid absorbiți de organism și, deși îți oferă energie foarte repede, la fel de repede se pierde efectul și rămâi fără energie mai repede decât ți-ai dori. Apoi creierul tău cere mai mult, pentru că e efectul de dependență și nu de stocare a energiei pe termen lung.
Exemple de carbohidrați simpli: zahărul, dulciurile, pâinea albă, orezul alb, sucuri naturale de fructe sau sucuri carbogazoase, produse de patiserie.
2. Carbohidrații complecși
Sunt excepționali pentru organism pentru că se eliberează lent, oferind nu doar glicemii stabile, dar și energie pe parcursul mai multor ore. Nu există senzația de foame după masă.
Exemple de carbohidrați complecși: cereale integrale, pâine din făină integrală, orez negru sau brun, legumele (conopidă, broccoli, cartof dulce, mazăre, varză, morcovi), linte, soia, năut, fructele cu 10%.
Să mănânci corect nu este deloc greu, așa că totul ține de perspectivă! Schimbă doar sursa carbohidraților și vei vedea ce bine te vei simți. Și dacă ești la început și nu știi cum să faci asta, încearcă alături de mine săptămâna acesta provocarea!
Hai alături de noi la #SaptamanaCarbohidratilorAltfel
Andreea
April 10, 2019 at 8:33 amBuna! Super folositor, poza este foarte sugestiva si la obiect. La ce se refera fructele cu 10%?
Ines Nerina
April 13, 2019 at 10:17 ammultumesc de mesaj. Fructele cu 10% inseamna ca au 10 grame de carbohidrati la 100 g