Ines Nerina
Diabetes & Lifestyle Food

Ce faci când ai hipo și mănânci tot frigiderul?

Cred că orice dulcinel știe faptul că diabetul este extrem de diferit față de cum îl știm noi din cărți. Pentru că în realitate lucrurile stau foarte diferit și consider că trebuie să vorbim despre viața reală cu diabet, cea de zi cu zi în care greșim dozele de insulină, nu reușim să mâncăm echilibrat sau ne uităm glucometrul acasă. Mâncatul haotic la o hipoglicemie severă reprezintă unul din episoadele care se întâmplă în viața reală cu diabet. Nu te speria, sunt aici să te liniștesc și să îți spun că nu ești singura persoană care mănâncă tot frigiderul în momentele de criză. Senzația de foame este firească în contextul unei valori scăzute ale glicemiei. Nu te teme, chiar dacă ai călcat pe bec, sunt aici să te învăț cum să corectezi.

La o hipo se recomandă să intervii cât mai repede cu glucoză sau zahăr în funcție de necesități (1 g de glucoză crește glicemia cu 5 mg/dl, dar diferă în funcție de persoană și câte kilograme cântărește aceasta; la o persoană supraponderală de 120 kg 1 g de glucoză crește glicemia cu 2,5 mg/dl, în timp ce la un copil de 30 kg același gram de glucoză va crește glicemia cu 10 mg/dl). Dar, deși cunoaștem teoria și regula lui 15 (la hipo iei 15 g de glucoză, aștepți 15 minute, testezi glicemia și dacă nu a crescut suficient, repeți) se întâmplă să nu ne putem opri doar la aceste 3 tablete de glucoză și efectiv mâncăm tot ce ne iese în cale pentru că ne este rău și nu ne mai putem controla.

Totuși, nu este deloc indicat să rămânem pe glicemii mari după un astfel de episod în care am consumat mai multe glucide decât era necesar. În acest sens INTERVENIM CU INSULINĂ. Doctorul Berntein, în cartea lui DIABETES SOLUTION, ne spune să ne lăsăm pradă foamei și să mâncăm efectiv o masă întreagă pentru a ști câtă insulină să facem apoi. De asemenea, mai recomandă să mâncăm fie o jumătate de masă, sau un sfert pentru a ști, din nou, să aproximăm necesarul de insulină.

Știu că aici poate interveni frica unei noi hipoglicemii, dar e mai periculos dacă nu facem deloc insulină și stăm cu hiperglicemie. Eventual, putem face ceva mai puțină insulină, dar dacă știm rația insulină:carbohidrați și știm câte glucide am consumat, nu ar trebui să existe riscuri de alte hipoglicemii. Ce vă pot sugera eu, este să mânați o gustare de felul o pungă de chipsuri, un baton cu cereale sau orice vă ajută să treceți peste momentul respectiv, după care vă uitați pe etichetă și vedeți câte grame de carbohidrați are, astfel vei ști exact câtă insulină să faci.

Cel mai bine ar fi să luăm întâi glucoza necesară ca să ne ridice glicemia cât mai repede, iar apoi să ne lăsăm pradă poftei de a mânca „la liber”, după care facem insulina pentru a acoperi ce tocmai am înfulecat.

Rețineți că, deși încurajez o viață cât mai liberă cu diabet, astfel de momente se pot întâmpla din când în când, însă nu dați iama în frigider și mâncați tot doar pentru că aveți o hipoglicemie.

Note: Toate informatiile au fost preluate din cartea doctorului Bernstein, Diabetes Solution.

You Might Also Like...