Ines Nerina
Projects

Transformarea balconului intr-o oaza urbana

Pentru că vara e chiar după colț, vremea se încălzește și tot mai mult ne petrecem timpul afară, în aer liber. E o adevărată plăcere să ne bucurăm de o limonadă rece pe terasă sau pe balcon. Tocmai de aceea mi-am dorit foarte mult să reamenajez balconul meu micuț.

Era un spațiu exterior absolut banal, lipsit de orice fel de stil, un loc care servea de cele mai multe ori depozitării multor lucruri vechi și nefuncționale. Mi-am propus să transform un balcon mic (3 m pătrați) într-o oază urbană de relaxare, unde să mă retrag în fiecare seară după o zi plină și obositoare. Dincolo de asta, mi-am pus un buget cât mai mic posibil pentru acest proiect DIY (do it yourself- da, tot a fost realizat de mine fără ajutor, bormașini, meșteri, zugravi etc). Vă voi spune la fiecare etapă ce produse am folosit și cât a costat fiecare, iar la final vă voi spune care a fost bugetul total. Asta a făcut această amenajare atât de plăcută pentru că am putut face  singură totul, mi-am pus imaginația la contribuție, iar una peste alta, s-a dovedit a fi chiar foarte terapeutic să pictez cu vopsea și să mă apuc de grădinărit pe balcon.

Before

After

 

Primul pas e de la sine înțeles. Tot ce e vechi trebuie să dispară de pe balcon/terasă/spațiul care urmează să fie cosmetizat. E un proces ușor, dar destul de prăfos, pentru că implică obiecte murdare, uzate, poate și niște rugină pe ici pe acolo. Dar odată ce spațiul e complet gol, ideile pot fi mai ușor vizualizate. Ca mic sfat, nu uita că orice obiect uzat poate fi readus la viața! Eu am păstrat o bucată dintr-o bibliotecă suspendată pe care am resuscitat-o cu un strat de vopsea albă, iar acum s-a transformat într-un suport excelent pentru flori, lumânări și alte obiecte de decor.

 

 

Am folosit materiale și produse de la următoarele magazine accesibile: Dedeman, Jysk, Pepco. Toate au prețuri abordabile și au o gamă imensă de produse de unde vă puteți inspira. Eu, la un moment dat, mă plimbam pur și simplu printre rafturile cu decorațiuni și mă lăsam inspirată de ceea ce găseam acolo.

 

 

Cea mai de efect schimbare a fost vopsirea pardoselii și îmbrăcarea peretelui cu bandă autocolantă. Am luat 2 vopsele universale pentru toate tipurile de suprafețe (10 lei/bucata) cu care am vopsit nu doar pardoseala, ci și biblioteca. Am aplicat două straturi în ambele cazuri și am așteptat 24h între cele două aplicări. Da, așteptarea e cea mai enervantă în tot procesul acesta entuziasmant de DIY. Dar, mi s-a demonstrat încă o dată că răbdarea este o virtute și ies lucruri frumoase dacă aștepți.

 

 

Am folosit 3,50 m de bandă autocolantă (10lei/m) pentru a acoperi suprafața peretelui balustradei. Modelul de marmură îi oferă un stil rafinat, elegant și este foarte ușor și rapid de aplicat. Are un impact vizual imens!

 

 

De aici, vine seria de schimbări la nivelul decorațiunilor, micilor artificii plăcute ochiului. Am decis să îmi adaug un ton de verdeață pe balconul meu chic. Dar înainte de asta, mi-am făcut research-ul pentru a afla ce fel de plante sunt rezistente la caniculă și rezistă la soare. Așadar alegerile mele sunt: lavandă (este puternic parfumată, ține țânțarii la distanță – ceea ce e un mare avantaj-, și iubește razele directe ale soarelui, astea fiind condițiile unui balcon deschis de la etajul 10 unde bate soarele de la primele ore ale dimineții până aproape de apus), cactus (are aceeași toleranță la caniculă, are un aspect unic și alungă muștele), mușcata (suportă soarele dogoritor, iubește lumină și căldura, fiind extrem de frumoasă pentru că atunci când înflorește dă viață unor flori absolut superbe). Prețul florilor este: 15 lei/lavandă, 6 lei/cactus, 10 lei/mușcată.

 

 

Aici mai intervin cheltuieli extra, legate de pământ și ghivece. Eu am ținut să respect culoarea albă tocmai pentru a lasă plantelor rolul petei de culoare. Așadar, am luat 3 ghivece albe de la Dedeman (10 lei/ghiveci), 2 ghivece mici pentru cactus (2 lei/ghiveci mic), pământ pentru flori (10 lei) și pământ pentru cactuși (8 lei). Este foarte important să vă informați înainte de a cumpăra flori sau plante pentru că nu toate rezistă la condițiile pe care noi le avem, și de asemenea, să le punem pământ potrivit tipului lor. Am luat un spray cu vopsea (culoarea chrom argintiu) pentru a da un plus de personalitate obiectelor decorative.

 

 

 

Cele două ghivece  le-am vopsit cu acest spray (20 lei) în mai puțin de 10 secunde și s-au uscat în câteva ore, ceea e fantastic de rapid și ușor, având la final un efect wow. Cu același spray am mai vopsit alte 4 obiecte decorative și o masă pentru terasă. Am luat de la Dedeman un set de mobilier pentru grădină (set Bistro masă + 2 scaune 189 lei setul) și am cosmetizat un pic măsuța, aplicând un strat de argintiu cu acest spray. La fel, aplicarea a fost foarte ușoară și rapidă. A durat mai mult să acopăr suprafața de sticlă, decât procesul de vopsire în sine. Tot aici, am luat de la Pepco, 2 seturi de pernuțe pentru scaune (15 lei/pernuța). Ca să încadrez tot spațiul de stat jos cu masa și scaunele, am pus o mochetă (65 lei) pe jos. E de la Dedeman și e special concepută pentru exterior.

 

 

De la Jysk am cumpărat 2 perdele (perdea Marsiko 40 lei/buc) pe care le-am agățat de-o parte și de alta a balconului, creând iluzia unui baldachin, ceea ce oferă spațiului o notă elegantă și intimă. Sunt simple, albe, ușor transparente. Le las să se prelungească pe podea, iar când bate vântul se creează un efect sublim cu acel efect de zbor. Dar, dacă vreau să dau impresia de baldachin pe malul mării, leg un nod din perdea și efectul vizual este superb!

 

 

Tot de la Jysk, am luat o instalație cu becuri pentru exterior, pe care o ador! Ajunge la priza din casă (are 12 m, 50 de becuri/90 lei) și contribuie la o atmosferă plăcută și intimă datorită luminii calde și difuze. Se potrivește perfect oricărui spațiu exterior, de la balcoane mici, până la baldachine, terase exterioare. Mi se pare că îmbracă totul într-o alură diafană.

 

 

Iar ca un touch final, am împrăștiat peste tot lumânări și felinare. Aici nu știu să vă spun cât au costat pentru că le avea deja prin casă, dar un felinar poate fi

undeva la 20 lei și lumânările au prețuri diverse, în funcție de forme, mărimi sau arome.

 

 

 

Cam așa arată balconul meu după 3 zile de amenajări, iar eu zic ca e o transformare spectaculoasă. De fiecare dată când pășesc pe balcon, simt că intru într-o altă lume. E colțișorul meu perfect unde mă retrag seara cu laptopul în brațe, lângă o cană mare de ceai. Sper că v-am convins că nu e nevoie de o echipă de meșteri, fonduri de la UE sau luni de zile ca să dai naștere unui culcuș atât de frumos. Nici de o suprafață mare nu ai nevoie pentru a-ți configura o minigrădină de apartament, iar bugetul (720 lei m-a ajuns totul) nu este unul intangibil, mai ales că nu toate obiectele sunt necesare în obținerea unui decor asemănător. Eu pur și simplu am lăsat imaginația să mă ghideze, dar găsiți pe Pinterest o comoară cu mii de idei pentru orice. Sper că v-a plăcut și că v-am inspirat să încercați și voi! Dacă faceți și voi un asemenea DIY nu ezitați să îmi arătați și mie!

 

 

 

 

 

You Might Also Like...