Nu cred că mai e un secret că acești senzori de monitorizare continuă a glicemiei au revoluționat medicina și viața diabeticilor. Mi-au schimbat, într-adevăr, viața și ca să vă conving de asta vă spun doar că am reușit pentru prima dată de la diagnostic să dorm liniștită și să visez din nou. Odată cu noul meu prieten dulce, trebuie să am grijă mereu de el și să mă trezesc în fiecare noapte ca să mă asigur că suntem bine, cu sau fără senzor. Dar asta e altă discuție pe care o voi analiza într-un alt articol în care voi omagia somnul liniștit pe care l-am pierdut definitiv.
Revenind la Freestyle Libre, este un dispozitiv medical care îți monitorizează non-stop glicemia, iar tu o poți vedea în timp real pe ecranul cititorului sau chiar al telefonului. Ce înseamnă în timp real? Nu asta face și glucometrul? Ceea ce e de mare ajutor la acest sistem este că îți arată tendința pe care o are glicemia ta (crește rapid sau lent, stagnează, scade ușor sau foarte brusc). Un glucometru clasic îți arată doar o valoare într-un moment și atât, fără să știi tendința sau evoluția ei. Având informați asta știi cum să acționezi, fie tratezi o posibilă hipoglicemie înainte să fie gravă, sau faci corecții mai bine punctate, ori când vrei să faci sport știi cum să acționezi. Practic mereu știi ce se întâmplă cu nivelul glicemiei, avantajul fiind că nu mai trebuie să te înțepi cum o faci cu un glucometru clasic.
Acest cititor îți furnizează o serie de informații și statistici cum ar fi valorile medii stocate până la 90 de zile, numărul de evenimente hipo, tendințe cotidiene, cât timp glicemiile au fost la țintă, câte scanări s-au înregistrat. Totodată, îți poți seta alarme care au opțiunea snooze, ceea ce e minunat, poți opta pentru sunet sau vibrații, în funcție de situațiile în care te afli. Cât sunt la cursuri îl dau pe silent sau vibrații. Fiind un dispozitiv digital, se încarcă la priză, așa că bine de ținut încărcătorul în geantă.
Un alt avantaj major ar fi faptul că te poți “scana” ori de câte ori vrei. Cum adică scana? Dar ce suntem imprimante? Așa se transformă “a lua glicemia” de la clasica picătura de sânge obținută în urma înțepăturii în “a scana” senzorul cu cititorul. Eu mă testam de aproximativ 10 ori pe zi, dar erau episoade în care mă testam și de 20 de ori pe zi pentru că de atâtea ori era nevoie!
Ceea ce îmi place mult la noul meu gadget este facilitatea. De multe ori trebuia să mă testez și eram în situații imposibile: în metroul aglomerat, la cinema pe întuneric, la coadă la poștă, la volan, etc. Situații în care era absolut imposibilă, sau cel puțin dificilă, testarea cum un glucometru clasic. Cu Libre pot să îmi permit să îmi testez glicemia în orice situație, ceea ce e un mare plus pentru viața activă pe care o am.
Trebuie să recunosc că beneficiul ăsta este preferatul meu. Când merg la alergat Libre este cel mai bun prieten pentru mine! Ador libertatea de a-mi continua antrenamentul fără să mă opresc pentru a verifica glicemia.
Cred că toți diabeticii au pățit ca după o testare cu glucometru să experimenteze neplăcutul mânjit cu sânge. Știu că tocmai am descris o imagine un pic prea grafică, dar lucrurile astea se mai întâmplă. Din nou, senzorul vine cu încă un avantaj și, anume, acela de a nu risca să te murdărești după ce îți iei glicemia.
Cele menționate mai sus sunt primele gânduri care mi-au venit despre acest dispozitiv, toate fiind avantaje, bineînțeles. Pentru că el chiar schimbă viața unui diabetic. Dar ar fi ipocrit să nu mă uit critic și la dezavantaje. Primul ar fi costul cam mare. Prețul lui variază în funcție de unde în achiziționezi (50-70€/senzor care trebuie schimbat la fiecare 2 săptămâni) și aici intervine al doilea minus: nu se găsește în România. Nici nu vreau să încep discuția despre de ce trebuie noi să plătim la propriu și la figurat că ne-am născut aici, având în vedere că în Bulgaria se găsesc la farmacie, iar în Franța se decontează 100%? Dar comunitatea noastră de diabet din România este extraordinară și unită și luptă zilnic nu doar cu boala ci și cu sistemul așa că pot să zic că la noi în țară ÎNCĂ nu se găsesc senzorii.
Există alte firme de senzori, cum ar fi Dexcom, ale căror senzori au o viață mai lungă. Spre deosebire de Libre, care expiră după 14 zile, senzorul Dexcom poate rezista până la 3 săptămâni dacă valorile glicemiei au fost stabile. Dar eu am ales Libre din simplul motiv că îl pot achiziționa acum din farmacie din Franța. Asta nu înseamnă că e cea mai bună variantă, ci doar cea mai facilă pentru mine. Din câte am înțeles, Dexcom îți oferă în plus alarme la hipoglicemii sau hiperglicemii, ceea ce pentru unii este și mai convenabil.
Un alt mic dezavantaj, dar care e relativ izolat, este defectarea prematură a senzorilor sau afișarea unor valori eronate. Ce-i drept, se întâmplă destul de rar să arate valori cu mult peste sau sub cele reale. De aceea nu trebuie uitat niciodată glucometrul clasic, pentru că în el ne încredem mereu. Eu prefer să verific cu un glucometru înainte de insulină sau când vreau să mă asigur. De asemenea, unii senzori pot da eroare după primele zile și nu se mai poate face nimic în cazul lor, decât să le înlocuim, ceea ce e neplăcut având în vedere prețul.
Informații utile:
Se aplică direct pe piele, în spatele brațului.
Senzorul este valabil de la activare 14 zile.
Cititorul poate rezista până la 3 ani.
Este rezistent la apă până la 30 min la o adâncime de 1m. Așadar, se poate face duș cu senzorul, însă eu îl înfășor în folie de bucătărie pentru a-l proteja mai bine.
Poate fi scanat fără limită, stocând un istoric de până la 90 de zile.
Este discret de dimensiunea unei monede.
Înainte de instalarea senzorului se recomandă ca în zona respectivă să nu se face insulina cu 24h înainte.
Chiar dacă cititorul arată pe ecran LO, nu renunțați din prima la acel senzor pentru că după câteva ore își poate reveni.
În urma unei păreri despre acest produs, vă las să urmăriți și video-ul în care vă arăt cum se montează și se scoate un senzor Freestyle Libre.
Disclaimer! Acestea sunt doar părerile mele în urma utilizării acestui dispozitiv și nu reprezintă o opinie avizată medical. Este ideal ca doctorul dvs. specialist să vă ghideze demersul în ceea ce privește instalarea sau informarea despre senzorii de glicemie.