Ca diabetic, ai o mulțime de alte griji și lucruri de pregătit când vine vorba despre bagajul pentru un concediu. Aș minți dacă aș spune că prima mea excursie cu diabetul în bagaj a fost lipsită de frici sau temeri, dar anxietatea este justificată doar atunci când nu ești bine pregătit. Mereu mi-a plăcut să călătoresc, așa că diabetul nu a reprezentat un obstacol. Ci din contră, vara asta am părăsit orașul de cele mai multe ori, așa că am câștigat experiență și știu cum să mă descurc cu toate.
În articolul de mai jos vă spun care este strategia mea când vine vorba de făcut bagajul când călătorești cu diabetul în buzunar. Eliminând frica din ecuație și fiind pregătit cu de toate, se reduce riscul de a păți ceva în vacanță.
1 Calculează câte provizii vei avea nevoie pentru perioada pe care o vei petrece departe de casă. În afară de asta, ia cu tine mai multe rezerve decât ai avea nevoie. Eu, de exemplu, îmi iau cu 100% mai multe provizii. Dacă într-o săptămână folosesc, să zicem, 50 de teste, în vacanță îmi voi lua 100 de teste. Dacă în pen-ul meu este deja un cartuș pe care îl folosesc, voi mai lua încă unul cu mine de rezervă. Dacă folosesc 10 ace, voi lua cu mine 20 ș.a.m.d. Better safe than sorry! În caz că vei avea nevoie de mai mult, pentru că o călătorie nu e ferită de neprevăzut, la fel cum e și diabetul, e bine să ai la tine cele necesare. Se întâmplă ca stresul să fie mai mare când călătorim și odată cu asta glicemiile să fie mai mari, deci mai multă insulină necesară decât de obicei.
2 Ia cu tine baterii de rezervă! Nu doar insulina se poate termina, ci și energia glucometrului. Ce te faci dacă ești în drumeții pe munte și te lasă fix atunci? Bateria aia mică căruia nu i-ai dat niciodată credit te poate salva cum nici nu te aștepți. În cazul unei pompe sau oricărui dispozitiv digital, este important să luăm în bagaj baterii și încărcătoare de rezervă. Până acum, din cele două puncte de pe ordinea de zi, am reușit să stabilim care e principala sintagmă cheie: “de rezervă“!
3 Ține medicamentele și toate lucrurile legate de tratament în spații separate. Ce ar fi să le ții pe toate în valiza de cală, spre exemplu, iar aceasta să fie pierdută la aeroport… până ajungi tu să o recuperezi va trece mult timp, timp prețios pentru sănătatea ta. Așa că, ceea ce recomand eu, este să ții o parte în geanta de mână, iar acele provizii extra (în afară de insulină) în valiza de cală, sau în altă geantă de mână. De aceea e crucial să ai la tine tratamentul pentru cel puțin câteva zile, timp în care poți să te întorci acasă, în cazul în care ți s-au pierdut toate valizele și ai rămas descoperit. Sunt cazuri rare și excepționale, dar lucrurile astea se pot întâmpla.
*De reținut faptul că sunt temperaturi negative la cală, iar insulina poate îngheța.
4Ține insulina la rece! Fie că pleci până la munte la doar câțiva km de casă sau călătorești peste hotare, rezervele de insulină trebuie menținute reci pe drumul lor până la următorul frigider. Și ele merită o călătorie sigură, nu-i așa? Eu, recent, mi-am luat o borsetă frigorifică de care sunt foarte mulțumită. Nu o folosesc numai în călătorii, ci și când merg prin oraș pe timp de vară, iar afară este extrem de cald. Sper că știți că insulina se poate strica și nu își mai face efectul dacă stă la +30°. O borsetă de genul este special concepută pentru transportul insulinei în condiții perfecte pentru că are un spațiu pentru o pernuță cu gel care se pune la congelator și păstrează borseta rece pentru câteva ore. Mai mult decât atât, un strat de folie de aluminium ajută și mai mult la păstrarea temperaturii.
Eu mi-am cumpărat borseta de aici!
5 Să ai mereu ceva dulce aproape! Când umblăm prin lume e foarte probabil ca nivelul glicemiei să scadă brusc de la efort. Așa că un plic de zahăr sau o tabletă de glucoză în fiecare buzunar nu ar strica să fie. Banana are un indice glicemic mare și se absoarbe rapid, dar poate deveni ușor un smoothie în valiza ta și asta ar fi puțin neplăcut. Într-adevăr lichidele au o absorbție mai rapidă, dar fiind voluminoase pot fi mai greu de cărat. Coca-cola sau un suc plin de zahăr pot fi o soluție, deși nu sunt așa de sănătoase. Personal nu beau deloc sucuri de genul, așa că mierea lichidă poate fi o soluție. Dar dacă ar fi să aleg între a bea o doza de Cola și a leșina printre străini, evident că în caz de urgență aș alege “cu bucurie” prima variantă.
Ca fun fact, în toate vacanțele în care merg îmi place să iau ca amintire pliculețe de zahăr sau miere. Am lăsat în urmă colecția de magneți și am început să îmi măresc cea de zahăr.
6 Monitorizează mai des! Fii cu ochii mai des pe glicemii în primele zile de vacanță pentru că se întâmplă multe lucruri care te pot da peste cap, glicemic vorbind. Lucruri de felul entuziasmul, plimbările mai lungi, curiozitățile pot să își pună amprenta pe nivelul zahărului din sânge. Așa că urmărește aceste schimbări și fii atent la cum trebuie să le corectezi, ajustând dozele poate.
7 Alte mici trucuri pe care eu le fac când plec la drum…
Îmi iau cu mine o cremă emolientă pentru picioare pentru că mergând mult pe jos există tendința de a se forma bătături și nu aș vrea răni chiar în vacanță.
De asemenea, tot din dorința de a sta departe de complicații, nu lipsește din geanta mea o cremă Bepanthen Plus. Ajută enorm la o cicatrizare mai rapidă atunci când mă tai sau pățesc alte neplăceri de genul. Nu mai are sens să menționez, dar de când am diabet, rănile mi se cicatrizează îngrozitor de greu, iar această cremă mă salvează.
Nu doar când plec în vacanță, dar chiar și când ies din casă și sunt singură, port mereu o brățară pe care scrie “Am diabet. Apel de urgență 112“. Tot din precauții, prefer să știu că dacă voi leșina pe stradă, brățara aia va fi de ajutor.
Iar ca ultim “truc” pe care l-am făcut în decursul multor călătorii pe care le-am avut vara asta, este să îmi iau la pachet mâncare făcută de mine cel puțin pentru drum, sau pentru prima zi. Este o grijă în plus să stai la benzinării să te întrebi ce să mănânci, plus că îți poți da glicemia peste cap. Așa că până ajung a destinație și am ocazia să inspectez magazinele și restaurantele din zonă, am deja pregătite mesele mele calculate cu care sunt deja obișnuită. Nu e mereu la îndemână să fac acest lucru, dar dacă îmi permit împrejurările, plec cu un ghiozdan plin cu tot felul de caserole.
Din propria experiență, atât la festivaluri, la drumeții pe munte, plimbări prin stațiuni sau alte locuri prin care am fost în ultimele trei luni, glicemia e mai greu de ținut sub control. Intervine oboseala, efortul fizic, programul decalat, mai mult entuziasm, alimentația dezordonată sau necunoscută și mulți alți factori care își spun cuvântul. Dar chiar și așa, lumea din jurul nostru ne oferă șansa de a trăi experiențe unice care nu merită să fie trăite sub semnul fricii sau al reținerii. Relaxați-vă și fiți siguri că totul va fi bine!
Am găsit un material video pe Youtube foarte bine realizat și structurat în care se prezintă în detaliu cum să te organizezi atunci când călătorești cu diabetul. Pe mine m-a ajutat foarte mult să îmi planific prima ieșire cu noul meu prieten dulce, tocmai de aceea vă las și vouă linkul cu videoul de unde m-am inspirat pentru acest articol să vedeți cât de util este. (video aici)
Maria
August 15, 2017 at 8:42 amFoarte frumos blogg-ul ! Felicitări, și mulțumiri.